Šta je sve potrebno jednoj stolarskoj radionici?


Obrada drveta predstavlja jedan od veoma cenjenih i vrlo starih zanata kojim se bave isključivo oni koji poseduju talenat za obradu i rad na ukrašavanju. Danas, pak, ovi poslovi omogućeni su svima koji žele da rade od drveta najrazličitije elemente i predmete, budući da postoje mašine i električni alati pomoću kojih se izvode poslovi brzo, efikasno i umešno, a ne kao nekada dugo i mukotrpno, upotrebom isključivo ručnog alata. Međutim, ručni alat je i dalje veoma potreban, jer se bez određenih alatki ne bi moglo raditi, ali su tu i električne mašine koje vrše većinski deo posla.

Koji alat je jednoj stolarskoj radionici ili građevinskim radnicima potrebni, od dleta do glodalice za drvo, tema je koja zanima sve one koji su na početku bavljenja ovim poslom ili razmišljaju o početnom ulaganju. Pored prostora i volje, ovo su alati bez kojih se ne bi moglo.

Glodalice za drvo

Jedan od osnovnih električnih alata su sasvim sigurno glodalice za drvo, koje predstavljaju snažnu desnu ruku svakog majstora i svake radionice. Koriste se za rezanje, oblikovanje, za obradu drveta na različite načine. Uz glodalice za drvo prave se žljebovi, falcne, obrađuju se ivice, otvori, prorezi, a ujedno uz pomoć ovog alata prave o duborezi, pa sveukupno gledajući glodalice za drvo predstavljaju alat koji je potreban u celokupnom procesu obrade, od početne do završne faze.

Često ćete čuti i kako se nazivaju freezeri za drvo, što je drugi naziv za ovaj alat. Samu osnovu alata čini glodalo ili nož kojim se drvo obrađuje. U zavisnosti od odabira glodala mogu se raditi različiti poslovi tokom obrade drveta, pa je tako odabir glodala veoma važan, kako bi se posao uradio efikasno i kvalitetno. Postoje i određeni šabloni prema kojima se može, a i prema kojima se najčešće radi. Ono što je važno jeste da se glodalica za drvo koristi prema uputstvima, kako bi rad bio kvalitetan, a sam alat zaštićen. 

Ručni alat za obradu drveta

Postoji veliki broj različitih alata kada govorimo o obradi drveta i parketa, bilo da je to u kućnoj varijanti, radionicama hobista ili prilikom profesionalne upotrebe. Ručni alat je s toga teško i pobrojati na jednom mestu u potpunosti, ali osnovni deo predstavljaju dleta, čekić i macola, metar i lenjiri potrebni za merenja, vinkla, ručna testera, stege, kao i različite turpije i šmirgle koje su uvek potrebne za završne, fine radove i sitne popravke i uređivanja. Pored toga se tu nalaze i klešta, šrafcigeri, brojni pomoćni elementi i propratna oprema, ali je ovo otprilike osnova od koje se kreće. Glavni deo ipak predstavljaju električni alati za obradu drveta koji se naširoko koriste prilikom renoviranja stana ili kuće.

Električni alati za obradu drveta

Kao i kada je u pitanju ručni alat, tako i električni nudi širok arsenal različitih alata, aparata i mašina. Međutim, na samim počecima nije sve to potrebno, a i priroda posla i zahtevi tokom rada određuju šta je tačno potrebno. Ono bez čega se sigurno ne može jesu brusilice, bušilice, glodalice za drvo, ubodne testere, kao i cirkulari. Sve van toga predstavlja dopunu koju zahteva posebnost posla kojim se bavite u okviru obrade drveta i proizvodnje predmeta od ovog materijala.