Gotov ili nedovršeni parket


Tags:

Koja je razlika između unapred završenog parketa i nedovršenog? Ukoliko vas ovo pitanje muči u sledećem tekstu možete se informisati o razlikama između gotovog parketa i nedovršenog.

Proces fabričke obrade višeslojnog parketa

Gotovi podovi se obrađuju pre ugradnje, dok se nedovršeni podovi moraju završiti nakon ugradnje. Kada kažemo da su gotovi podovi gotovi pre ugradnje, mislimo da su u fabrici brušeni, farbani i premazani poliuretanom. Daske jednostavno treba da se iseku i montiraju da bi se ugradnja završila. Nakon toga, spremni su za transport. S druge strane, nedovršeni podovi su sirovo tvrdo drvo koje je isečeno na daske, ali se prvo mora postaviti, a zatim izbrusiti i doraditi.

Prednosti gotovih podova

Neke od primarnih prednosti gotovih podova od tvrdog drveta uključuju:

Kada su vaši gotovi podovi postavljeni, oni su odmah spremni da po njima hoda i uživa vaša porodica. Neće biti zastoja jer nećete morati da čekate da se završe na licu mesta i izleče pre nego što vratite svoje predmete u prostor. Kada odaberete gotove podove, nećete morati da brinete o tome da ćete danima osetiti miris isparenja ili izložiti svoju porodicu štetnim isparljivim organskim jedinjenjima jer će podovi već prošli proces završne obrade u fabrici. 

Pošto su gotovi podovi potpuno spremni za upotrebu, u vašem domu neće biti potrebno brušenje. To znači da nećete morati da brinete o čišćenju . Oni se montiraju veoma brzo. U zavisnosti od veličine prostora, montiranje se često može završiti u jednom danu, što vam omogućava da se vratite svakodnevnom životu. 

Prednosti nedovršenih podova

Postoje i mnoge prednosti postavljanja višeslojnog parketa od sirovog drveta koji se obrađuju na licu mesta. Nedovršeni parket zadržava prirodne karakteristike: iako su i gotovi i nedovršeni podovi od tvrdog drveta napravljeni od pravog tvrdog drveta, nedovršeni podovi zadržavaju više prirodnih karakteristika drveta, poput sjaja i boje. To je zato što gotovi podovi prolaze kroz mnogo slojeva poliuretana , koji mogu ukloniti deo prirodnog izgleda drveta, čineći ih fabrički napravljenim. 

Za novu izgradnju ili velika renoviranja da bi izbegli slučajne ogrebotine i druga oštećenja, mnogi se odlučuju za nedovršene parkete. Kada su podovi završeni na kraju, ne morate da brinete da li će podovi biti oštećeni. Takođe,  vaše kreativne mogućnosti su skoro beskrajne kada su u pitanju opcije završne obrade koje možete izabrati za svoje nedovršene podove od tvrdog drveta. Imaćete brojne opcije boja koje možete izabrati, osiguravajući da će vaši novi podovi savršeno odgovarati ostatku vašeg toplog doma. Ono što je dobro jeste da se lakše čište jer  se kod gotovih parketa u delovima gde su  zakošene ivice skuplja  prašina i prljavštinu između dasaka pa je teže čistiti ih. Nedovršeni podovi koji su lakirani na licu mesta potpuno su zatvoreni i nemaju zakošene ivice. Ovo znatno olakšava čišćenje poda. Što se tiče popravka popravke su mnogo lakše na nedovršenim podovima jer se izgrebana ili oštećena ploča može pojedinačno brusiti i dopuniti. Unapred gotovi podovi ne dozvoljavaju popravke na mestu, a umesto toga će možda morati da se zameni ceo deo poda, ili ceo pod će možda morati da se prepravi.