Pulsni oksimetar


Optimalan nivo kiseonika u krvi od velike je važnosti za sveukupno funkcionisanje organizma.  Ćelije crvenih krvnih zrnaca preuzimaju kiseonik iz pluća i nose ga u sve ostale delove tela, a samo telo trudi se da taj nivo zasićenosti krvi kiseonikom (saturaciju) stalno održava u određenim vrednostima, kako bi svaka ćelija u telu imala dovoljno kiseonika.

Primena pulsnog oksimetra i normalne vrednosti

Kako bismo preko nivoa kiseonika u krvi neke osobe ustanovili da li je, i koliko, organizam u stanju da kiseonik distribuira do ćelija, potreban nam je mali, ali moćan uređaj: pulsni oksimetar.

Pulsni oksimetar je uređaj koji na neinvazivan način meri saturaciju kiseonika u krvi, kao i rad srca, tj. puls. Koristi se za procenu nivoa funkcije disajnih organa, što je jedan od osnovnih parametara za praćenje osnovnih funkcija organizma. Pogodan je za primenu u bolničkim, ali i kućnim uslovima, jer omogućava brzu proveru respiratornih disfunkcija. Mogu ga koristiti srčani bolesnici, astmatičari i uopšte, pacijenti sa različitim oboljenjima respiratornog trakta, kao i pušači i ljudi koji su redovno izloženi visokom zagađenju. Takođe, koristan je i onima koji jednostavno žele da redovno proveravaju stanje svog organizma, ili sportistima npr.

Kratak dah, ubrzan rad srca, slabost, nervoza i znojenje su simptomi koji mogu ukazati na niske vrednosti kiseonika u krvi. Normalne vrednosti kreću se u rasponu od 95% do 99%, smanjen opseg zasićenosti krvi kiseonikom je između 90% i 94% i tada se preporučuje poseta lekaru, dok niska vrednost iznosi manje od 90% i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kako se koristi pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar se upotrebljava na bezbolan i vrlo jednostavan način , pa zbog toga predstavlja odlično rešenje i za upotrebu u kućnim uslovima. Mogu ga koristiti i deca i odrasli. Funkcioniše pomoću senzora koji se kod odraslih i dece uglavnom postavljaju na prst, dok se kod beba postavljaju na stopala.

Koristi se tako što se prst ubaci u otvor na uređaju koji je za to predviđen. Nephodno je, tokom merenja, držati prst mirno. Kada pritisnete taster funkcije, otpočeće merenje koje traje samo par sekundi, a nakon toga će rezultat biti očitan na displeju uređaja. Kako bi uređaj funkcionisao i pokazao tačne vrednosti, ne preporučuje se upotreba laka za nokte, veštačkih noktiju i kozmetike na prstu koji će poslužiti za merenje, a nokat treba da bude dovoljno kratak kako bi vrh prsta prekrio senzorski element u kućištu.

Gde nabaviti pulsni oksimetar?

Svakako je preporuka da kupovinu pulsnog oksimetra obavite na proverenom mestu, u apoteci ili kod proizvođača ili ovlašćenog distributera, kako biste bili sigurni da ste za sebe uzeli kvalitetan i pouzdan uređaj. Budite pažljivi pri odabiru, jer npr. niža cena kod neproverenih prodavaca često za sobom povlači i sumnjiv  kvalitet, a kada je zdravlje u pitanju, ne bi trebalo ostavljati prostora za bilo kakav rizik.