Baštenske garniture za komfor, odmor i udobnost


Terasa, raskošni balkon i dvorište prostori su na otvorenom koji su kao stvoreni za opremanje kao oaza uživanja, mira i odmaranja. Nekada je dovoljno i nekoliko minuta smestiti se u komfor baštenske garniture, kako bi se dobila nova energija, raspoloženje i snaga za nove poslovne obaveze i niz ideja. 

Pravo pitanje kupaca često se odnosi na to kako odabrati najbolje baštenske garniture za svaki prostor na otvorenom. Odluka je rezultat procene finansijskih mogućnosti, potrebnih materijala u pogledu vremenskih uticaja, načina rasklapanja i čuvanja, kao i željenog dizajna. 

Materijal za baštenski nameštaj

Jedan od najvažnijih faktora odabira kvalitetne baštenske garniture jeste materijal izrade. To može da bude puno drvo, bambus, ratan, plastika, metal, aluminijum, gvožđe i mnogo toga drugog. U najvećoj meri, konačan odabir zavisi od troškova i vremenskih uslova kojima će biti nameštaj izložen. Ukoliko je pozicija na terasi, balkonu ili u dvorištu veći deo dana okupana suncem i izložena padavinama, poželjno je da se odabere kvalitetno drvo – tikovina, bor, javor i hrast, kao i varijante koje su dodatno zaštićene premazom i slojem koji stvara snažnu otpornost na atmosferske uticaje. 

Veoma popularan ratan, kao i bambus savršena su opcija za poluzatvorene balkone, bez direktnih sunčevih zraka, kiše, snega, vlage i drugih spoljašnjih uticaja. Baštenske garniture od ratana su uvek popularne i savršeno se uklapaju u svako dvorište ili terasu. Plastika je tradicionalno poznata kao jeftinije rešenje, a može se pronaći i u varijanti baštenske garniture sa brojnim stolicama i raskošnim jelovnim stolovima. Kombinacija stakla, metala i aluminijuma pogoduje manjim prostorima, kada se kupuju dve ili četiri stolice sa nižim okruglim ili četvrtastim stočićem. 

Aspekti udobnosti, održavanja i stila

Baštenski nameštaj poželjno je da se bira direktno u salonima i prodajnim objektima, kako bi se proverila i njihova udobnost. U kombinaciji sa jastučićima i sunđerima, stvara se kompletan osećaj udobnosti, koji obezbeđuje potreban odmor, a nekada i ušuškan san. Posebno kada se garniture biraju za prostrana dvorišta, dodaju se brojni elementi kao što su ležaljke, trosedi, dvosedi i fotelje. U pogledi lakoće održavanja, baštenske garniture se čiste vodom i suvom ili blago vlažnom krpom, uz dodatak predviđenih sredstava u vidu tečnosti, sapuna i specijalnih sprejeva. Podrazumeva se da baštenske garniture ne budu izložene niskim temperaturama, snegu i ledu, kao i da se pravovremeno sklone u prostor garaže ili drugu zatvorenu prostoriju. 

Stilski efekat je značajan za utisak koji ostavlja balkon, terasa i dvorište u pogledu uređenosti, urednosti i dekora. Ukoliko se odaberu dvosed, trosed i fotelja sa stočićem, odličan estetski momenat jeste da se dodaju jastuci, sto presvuče zaštitnim staklom, kao i obogati vazom sa cvećem, ukrasnim biljkama i mirišljavim svećama. Ukoliko se u okruženu nalazi zelenilo – cveće i drveće, uživanje u toplim danima biće prepuno odlične energije i inspiracije. Kako se često odmara u udobnosti i komforu nameštaja za baštu i dvorište i u večernjim satima, specijalno se osmišljava postavljanje led rasvete – sijalica, fenjera, lampica i mnogo drugih načina za dobijanje potrebnog izvora svetlosti i energije. 

Baštenski nameštaj predstavlja stilske i atraktivne komade koji se biraju sa aspekta udobnosti i komocije, jednostavnosti čišćenja i izgleda u čijoj će se estetici uživati svaki dan, iznova i iznova. Svako voli da vidi lepo uređen prostor na otvorenom, zbog čega je posvećenost pažnje, vremena i izdvajanje novca potrebno da bi balkon, bašta i dvorište ostavili sve prolaznike i posetioce bez daha.