Alchajmer – koji su najčešći uzroci i da li je moguća prevencija


Jedan od najvećih strahova među ljudima jeste kada počne da se javlja zaboravnost, dezorjentisanost, posebno kada se to dešava u nešto starijim i poznijim godinama. 

Najčešće se pomisli na to da se Achajmer javlja u svojoj početnoj fazi. Ali, zaboravnost je deo svake osobe. Nekada stres, nekada zamišljenost, problemi, okolnosti, čine da se jednostavno stvari zaboravljaju i mozak dekoncentriše. 

No, ipak, kao bolest, Alchajmer postoji opisan nešto više od 100 godina i uvek je u vezi sa starijim licima.

Prvi znaci Alchajmerove bolesti

Sam početak Alchajmerove bolesti i deluje kao to neko svakodnevno zaboravljanje, kao što se inače dešava: zaboravlja se gde su ključevi, da li je ugašeno svetlo, pegla, kako se tačno kaže za neki predmet… 

Međutim, nakon nekog vremena kako bolest uznapreduje ta zaboravnost se širi na neke važnije stvari, poput nečijeg imena, zaboravljanje na obroke, dezorjentisanost na poznatim mestima i sa poznatim licima, sve do dezorijentacije u sopstvenoj kući i nemogućnosti prisećanja porodice i svojih najbližih.

Uglavnom, Achajmer utiče tako da se osobe vraćaju i preživljavaju svoje „drugo detinjstvo“, tj. ponašaju se kao deca u periodu od dve do tri godine, uz često promene raspoloženja praćenje jakom nervozom. I najgore je od svega što u tim momentima obolela osoba zahteva potpunu tuđu negu, jer ne poseduje više sposobnosti za brigu o sebi. Ali, kako najčešće dolazi do razvoja bolesti i šta može da se uradi kada je prevencija u pitanju.

Najčešći uzroci

Alchajmer je nemoguće predvideti. Iako ne postoji tačno otkriven uzrok koji pokreće samu bolest, činjenica je da određena oboljenja i životne navike mogu da utiču na njenu pojavu. 

Kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, kao i kod osoba sa visokim holesterolom, postoji povećan rizik od pojave senilnosti i Alchajmerove bolesti. Takođe, povećan rizik je i kod osoba sa neregulisanim nivoom šećera u krvi, te kod gojaznih osoba. Određene životne navike mogu da povećaju rizik, a to su u najvećoj meri nedostak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, te korišćenje mobilnih telefona.

Shodno rastu upotrebe moderne tehnologije, razvoja zemalja. Od 2017. godine pa nadalje beleži se do 10 puta veći broj pacijenata sa dijagnostikovanim Alchajmerom nego ranije.

Prevencija Alchajmerove bolesti

Da li je moguće brinuti unapred i obezbediti sebe i svoje bliže od senilnosti, demencije i na kraju Alchajmera? Moguće je. Prevencija je pola zdravjja, pa je tako i u ovom slučaju.

Pravilna ishrana je veoma važna. Balansirana ishrana, bogata mineralima, vlaknima, ishrana koja prija organizmu prija i mozgu. Posebno to važi za ishranu prilagođeni vegeterijancima, dijabetičarima, jer je takvog sastava da utiče na sprečavanje degenerativnih promena moždanih ćelija.  Uz ovo se dodaju i redovna fizička aktivnost (šetnja, džoging), kao i upotreba suplemenata, tj. dodataka ishrani koji su bogati vitamina i mineralima koji imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem. To su ginko biloba, jojoba, vitamin B12, koenzim Q10 i tako dalje. 

Ono što je važno jeste i održavati mozak aktivnim redovno, svakodnevno. Posebno je to bitno za ljude koji nemaju svakodnevno određene obaveze, kao kada je reč o penziji, nezaposlenju… Društvene igre, igre koje zahtevaju stopostotno razmišljanje, pletenje, samo su neke od stvari koje će napregnuti moždane vijuge i vežbati pamćenje, a samim tim i prevenirati kada govorimo o ovoj bolesti.