U kojim slučajevima su zebra zavese najbolje rešenje za unutrašnje prostorije


Za neke je nezamislivo da prozori budu bez roletni i zavesa, za druge to uopšte nema nikakvo značenje, međutim ipak dođemo u situaciju kada su nam zavese više korisne nego što nam smetaju. Sve što zahteva posebno održavanje, nije poželjno ni u jednom prostoru, tako da se mnogi odlučuju da žive bez zavesa nego da spisku kućnih poslova dodaju pranje, peglanje i kačenje zavesa. Ali, možda je tako bilo nekada. Sada postoje mnogobrojne vrste zavesa, a i one koje su se nekada vezivale samo za poslovne prostore, danas se mogu naći i u stambenom prostoru. Kom prostoru odgovaraju određene zavese?

Zavese za sve namene

Pre svega, da počnemo od klasičnih zavesa i draperija, čija nam je upotreba već dobro poznata u prostoru za život, a ponekad ih vidimo i u nekom javnom prostoru, kao i poslovnom. Međutim, jasno je da one u tim slučajevima nisu najpraktičnije. To je zato što klasiče zavese skupljaju dosta prašine, koja je naročito prisutna ako je prostorija frekventna, što znači da bi trebalo češće da se peru, što uglavnom nije izvodljivo. Zato je takve zavese dobro ostaviti za stambeni prostor, gde održavanje neće biti nikakav problem. S druge strane, kada imate zavesu od prirodnog materijala kao što je pamuk, to prostoriji daje neku prijatniju i lepšu notu, asocirajući na udobnost, toplinu i prozračnost.

Univerzalne obične i mini zebra zavese

Kada tražite zavese koje odgovaraju svim vrstama prostorija, doći ćete do jednog sigurnog rešenja, a to su zebra zavese. I kada vam je potrebno da se zaštitite od sunčeve svetlosti i ako je potrebno da ne dozvolite očima prolaznika ili suseda da lutaju po vašim prostorijama, zebra zavese su takve da ispunjavaju gotovo sve te funkcionalne uslove. Videćete ih u stanovima, poslovnom prostoru, javnim institucijama, prodavnicama, kancelarijama, restoranima i kafićima… Postoje one koje se montiraju na zid, kao i one koje se postavljaju direktno na prozor (mini zebra zavese). Pitanje koje se samo nameće jeste kako se one održavaju. Pa čim su toliko zastupljene – to nije bez razloga. Zebra zavese se, naime, prave od posebne vrste poliestera u kombinaciji providnog i dela u boji. Taj materijal je ujedno i antistatički i antialergijski, što znači da ne skuplja i ne zadržava prašinu, što je zahvalno za sve prostorije u kojima se nalaze. Daleko od toga da njih ne treba čistiti – ali kod njih to nije komplikovano – potrebna je samo čista vlažna krpa da se jednostavno prebrišu i puste da se osuše. 

 Ostale vrste zavesa – rolo zavese i venecijaneri

Opcija na tržištu danas je veoma mnogo gotovo za sve proizvode, pa tako i za zavese. Jedne od nekada najpopularnijih jesu venecijaneri, koji su i dan-danas za mnoge neprevaziđeni. S druge strane, ono što je spoj modernog i visokofunkcionalnog kao zebra zavese jesu rolo zavese, kod kojih je najveća prednost dizajn (što omogućava da se uklope vrlo lako u sve vrste prostora), kao i jednostavnost mehanizma kojim se pokreću. Iz tog razloga takođe spadaju u jedne od najpraktičnijih vrsta zavesa. I sve navedene vrste su gotovo podjednako zastupljene i u prodaji – od onih gotovih i određenih dimenzija do onih koje se rade po želji i meri.