Zašto je dobro da izbor budu baš ugaone garniture?


Uređenje enterijera iziskuje veliku posvećenost budući da treba uklopiti više parametara, koji bi naposletku činili estetsku i funkcionalnu celinu. Zbog svoje praktičnosti, ali i modernog dizajna, udobnosti i mogućnosti koje pružaju ugaone garniture veoma su čest izbor.

Ušteda prostora

Jedan od razloga zašto je uvek dobro izabrati ugaone garniture, umesto, na primer, kompleta koji čine dva troseda ili trosed i dvosed sa foteljama jeste u uštedi prostora. Tačnije, on se na najbolji način može iskoristiti jer predstavljaju veoma praktično rešenje, kako za velike prostorije, tako i one veoma male kvadrature, gde su gotovo najčešći izbor. To je danas posebno važno jer su dnevne sobe uobičajeno spojene sa kuhinjskim prostorom i svaki kutak važno je dobro osmisliti. Ukoliko kvadratura dozvoljava, u prostor se mogu dodati i fotelje ili taburei, odnosno još neki sedeći elementi. 

Savremena estetika

Ugaone garniture veoma su poželjan komad nameštaja koji svoje mesto nalazi prvenstveno u dnevnim sobama, ali i drugim prostorijama u kojima nam je potreban nameštaj za sedenje, a ujedno i potencijalno spavanje. Mogu imati jedan ili pak dva ugla, biti različitih dimenzija, sa stranicama ili bez njih, sa višim ili nižim naslonom. Takođe, zbog svoje estetike su veoma moderan izbor. Osim što se koriste različiti materijali, štof ili koža, eko-koža, ili pak kombinacija više materijala, one bivaju i generalno različitog dizajna i boja. 

Danas je popularan sveden i jednostavan dizajn, a pretežu jednobojne ugaone garniture, dok su vrlo zanimljive i one od dve boje. Takođe, pored vrlo elegantnih i sofisticiranih modela, postoje i oni vrlo neobični, minimalistički. Svakako, važno je da svojim stilom odgovaraju savremenim trendovima, a svako može pronaći model prema svom ukusu i nahođenju, a u skladu sa stilom enterijera.

Udobnost korišćenja

Osim za komotno sedenje više osoba istovremeno, ugaone garniture posebno su pogodne zbog produženog dela, takozvanog ugla, na koji se možemo udobno smestiti dok leškareći čitamo knjigu, telefoniramo ili gledamo omiljenu seriju. Popodnevni odmor tako biva potpuniji i lepši jer je ugaona garnitura već inicijalno osmišljena tako da ima više prostora i za sedenje i za ležanje. Sa druge strane, većina njih ima mogućnost razvlačenja, iako postoji više varijanata, tako da se njenim prostiranjem dobija prilično komotan krevet za spavanje. 

Stoga ona može biti odlična opcija ukoliko živimo u malom stanu i spavamo u dnevnoj sobi, a takođe i ako nam je potreban smeštaj za goste. Dakle, one su dobra opcija i često biran komad nameštaja i zbog specifične udobnosti korišćenja, a na tom polju joj ne mogu parirati dvosedi i trosedi. 

Uklopivost sa drugim elementima

Iako se ugaonim garniturama definitivno štedi na prostoru, premda su sinonim za udobnost i pogodne ukoliko nam nameštaj istovremeno služi i za sedenje i za spavanje, kao i moderan izbor, važno je i da su vrlo uklopive. Naime, zbog suštinski jednostavnog oblika i praktičnog koncepta, široke su mogućnosti kombinovanja sa komadima drugog nameštaja. Posebno su pogodne one neutralnih boja, poput sive ili bež, koje se mogu usklađivati sa zidovima, tepisima i brojnim detaljima različitih boja. Izborom ugaonih garnitura, mogućnosti za uređenje zaista su velike