Uzgoj borovnice za početnike – sve što treba da znate


Borovnica je poznata po mnogo čemu, a najviše po tome da se koristi kao lek za malokrvnost, kao plod koji pruža snažni detoks organizmu i jača imuni sistem, te kao voće koje ostavlja fleke koje je teško sprati. No, s obzirom na sve njene benefite kada je zdravlje u pitanju, na fantastičan ukus, fleke postaju sasvim nevažne. 

Uzgoj borovnice u našim krajevima, u našoj zemlji, nije ništa neobičan, budući da se radi o žbunastoj biljci koja raste na obroncima planina, a njene posebne sorte se uzgajaju u svim baštama, pa čak i na terasama. Dok su planinske borovnice sitne, kada je plod u pitanju, a žbun im je patuljast, pojedine sorte koje su uzgajaju u privatnim vrtovima dostižu visinu i do 2 metra visine, a plodovi su krupniji i sočni. 

Ali, šta je sve potrebno kako bi se borovnica gajila i kako se njenim uzgojem kreće?

Kako zasaditi borovnicu?

Kada govorimo o zemljištu, borovnica voli zemljište čija je kiselost ispod 7, negde između 4 i 5, sve do 5,5 pH vrednosti. Ako je samostalno sadite, a ne radi se o borovnici koja se prirodno nalazi u vašem okruženju, važno je znati da je potrebno da obezbedite poseban supstrat za njeno sađenje. Tu ćete već pronaći tačne razmere o mešanju supstrata, kiselog hraniva i zemlje. Kada joj pripremite zemljište za rast, borovnica se sadi, a dobar savet jeste da zemlju oko nje malčirate. Malč je potrebno da bude prirodan, a on će se potruditi da održi vlagu u zemljištu, kao i da sačuva biljku kada se dogodi da temperature padnu. 

Borovnica je takva biljka da voli vlagu i dosta vode, pa je posebno treba zalivati u toplim, letnjim mesecima kako ne bi odbacila list, a može onda doći i do izostajanja rasta ploda. Iz tog razloga njeno prirodno stanište i jeste u blizini četinara. Kako otpuštaju četine, one lagano zemlju hrane i obezbeđuju kiselost koja borovnicama odgovora. Pored toga, četine obezbeđuju veliku količinu vlage, što samoj biljici odgovara. Zbog toga možete i samostalno, kod svojih borovnica obezbediti četinu, kako bi bolje i lepše napredovale. 

Prihranjivanje borovnice

Da bi se dobila potrebna kiselost, zemlji se dodaju kisela hraniva. Prehrana je veoma važna za zemljište u kojem se borovnica nalazi i to posebna prehrana koja sadrži sulfate. U svom sastavu ona ima sumpor koji se u dodiru sa vodom pretvara u sumpornu kiselinu, a to održava potrebnu kiselost zemlje za napredan rast borovnice. 

Borovnica zahteva da se nađe na mestu koje ima dosta sunca, koje je na što sunčanijoj strani, u suprotnom će njeni listovi nastaviti da se razvijaju, ali će biti manje ploda. 

Da li se borovnica orezuje?

U odnosu na određene biljke koje zahtevaju određeno, posebno orezivanja, borovnici to nije potrebno. Ono što se može učiniti jeste malo skraćivanja kako bi se formirao žbun određenijeg oblika, ali to nema poseban uticaj na njeno povećano ili umanjeno rađanje ploda. Nema posebne potrebe za njenom zaštitom, ali može doći do napada određenih vaši. Međutim, uz redovno tretiranje same biljke, njenog zemljišta, sve to se preventivno već izbegne.