Šta vam je potrebno za razvod braka?


Zakon dobro kaže – brak je zakonom uređena zajednica životnih partnera, tj. muža i žene. Kako je brak uređen zakonom, tako se zakonom i raskida, odnosno vrši se razvod. 

Potrebna volja, ljubav ili nešto treće da se brak sklopi, više nisu bitni kada se on prekida, pa je tada potrebno samo usaglasiti dve strane da naprave korak ka sporazumnom raskidu braka ili da taj raskid bude prema tužbi. Svakako, prva opcija, sporazumnog razvoda, jeste daleko jeftinija, ali i emotivno stabilnija i lakša za podneti, dok se sama tužba nešto što zahteva više finansijskih izdataka, duži vremenski period i samim tim više emotivnih „procepa“. Bilo kako bilo, u slučaju da su jedan ili drugi način razvoda, evo šta će vam trebati kada se brak razvodi, a kako to advokatska kancelarija Beograd savetuje.

Sporazumni raskid braka

Savet je uvek da se postigne sporazum, ukoliko za to postoji mogućnost. Advokatska kancelarija u Beogradu uvek započinje konsultacije od te opcije, koja zahteva manje vremena, budući da je većina celog procesa u rukama samih supružnika. Tada je potrebno da se kod advokata, u najvećem broju slučajeva, sačini dogovor o svim bitnim pitanjima, o samoj podeli imovine, pokretnosti i nepokretnosti, o načinu brige nad decom i onih pitanja koja su pred zakonom bitna u samom braku i nakon njega.

Sporazum predstavlja sklopljen dogovor između muža i žene, koji se detaljno prelazi pred sudom i onda se brak razvodi. Međutim, kada ne postoji ovakva opcija, tj. kada među supružnicima nije moguće postignuti dogovor, onda se konsultuje advokat za razvod braka, jer se supružnici moraju razvesti drugim putem koji podrazumeva podnošenje tužbe za razvod braka od strane jednog od njih. Tada je advokatska kancelarija neophodna u celom procesu, kako bi se sve sprovelo prema unapred utvrđenom protokolu, ali i kako bi proces bio sveden na neki vremenski minimum koji je potreban da dovede brak do razvoda na ovaj način.

Razvod braka tužbom

Tužbu za razvod braka može podneti neko od dva supružnika, dok trećen licu to nije dozvoljeno, osim ako se ne radi o staratelju kojem su onda potrebne i dodatne dozvole da ovakav postupak pokrene. Advokatska kancelarija (Beograd) pruža svu potrebnu pravnu podršku u ovom slučaju, nastojeći da za svoju stranku dobije najbezbolniji proces u okviru kojeg se ostvaruju sva bitna i zakonom propisana prava supružnika.

Tužba za razvod braka se podnosi onda kada ne postoji mogućnost za postizanje sporazuma, odnosno, onda kada su odnosi među supružnicima trajno poremećeni, kako zakon naglašava i kada je nemoguće doći do dogovora na drugačiji način.

Samo sastavljanje tužbe vrši advokat za razvod braka, uz dato i overeno punomoćje, kojem se daje pravo za zastupanje u brakorazvodnoj parnici, tj. samom bračnom postupku. Nakon toga sledi podnošenje tužbe, uz plaćanje sudskih i zakonskih taksi, kako bi sve moglo da bude započeto, nakon čega svaki od supružnika u određenom vremenskom periodu dobija poziv za prvo ročište. Svaki izlazak na ročište se plaća posebno, kao i svaki dodatni potrebni korak, u vidu pisanja tužbe, žalbe i drugog. Sve što je potrebno jeste podnošenje tužbe, koju advokatska kancelarija Beograd priprema, uz podnošenje dokaza o zajedničkoj imovini i svemu onome što podrazumeva podelu među supružnicima, a dalji proces suđenja teče prema trenutnim dešavanjima na osnovu reagovanja supružnika ili njihovih zastupnika.