Koji sve simptomi trudnoće postoje?


Kada odlučite da ste spremni za dolazak bebe na svet, ponekad čekanje da vidite dve crtice na testu trudnoće može izgledati kao večnost. Pitate se da li ćete zatrudneti baš ovog meseca i ukoliko se to ne dogodi koliko ćete još dugo čekati. Počećete da analizirate svaku promenu koju primetite kod svog tela. Zapitaćete se da li se osećate naduveno, takođe, da li vas bole grudi. Ukoliko vam nije prijala određena hrana možete sa razlogom i ovde pomisliti da ste u drugom stanju. Neki simptomi trudnoće su prilično česti i prepoznatljivi da možete odmah posumnjati da ste trudni.

Kada počinju simptomi trudnoće?

Svaka žena ima svoj put do majčinstva, tako da simptomi i vreme pojave simptoma mogu varirati. Neke žene mogu početi da primećuju prve rane znake trudnoće nedelju ili dve nakon začeća, dok će druge početi da osećaju simptome bliže četiri ili pet nedelja nakon začeća. Neke žene možda neće osetiti simptome sve dok im menstruacija ne zakasni, ili čak i u kasnijim nedeljama trudnoće. Prema određenim istraživanjima, većina žena (59 %) iskusila je početak simptoma trudnoće do svoje pete ili šeste nedelje, dok je 71% prijavilo simptome do kraja šeste nedelje i 89 % do osme nedelje.

Nemojte brinuti ukoliko ne osećate nikakve simptome. Iako se ovo može desiti nekim ženama, njihova trudnoća svakako može biti zdrava i normalna, a ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, smatrajte sebe srećnicom.

Izostanak menstruacije

Ako ste spremni za bebu, verovatno pomno i detaljno vodite evidenciju o vašem menstrualnom ciklusu, kad počinje i koliko dana traje. Izostanak menstruacije je često jedan od prvih simptoma trudnoće i može biti znak da je beba na putu. Uradite kućni test trudnoće da vidite da li ste trudni. Ako je pozitivan, pozovite svog ginekologa i zakažite pregled. Za početak dobićete savet da putem krvi proverite da li ste trudni.

Bolne grudi

Ukoliko su vaše grudi osetljive i natečene možete sa razlogom posumnjati na trudnoću. Bolne grudi su još jedan simptom da ste možda zatrudneli, ali nažalost, neke žene osećaju bol kao deo svog normalnog menstrualnog ciklusa, tako da može biti teško uočiti razliku. Obično, ako ste zatrudneli, bol se vremenom pogoršava i možete početi da primećujete promene u izgledu vaših grudi.

Zatamnjenje areola

Napomenuli smo da vaše grudi mogu početi da izgledaju drugačije, stoga obratite pažnju da li je uočljivo potamnjenje areola? Areole su područje oko vaših bradavica. Mogu početi da izgledaju tamnije i veće već jednu ili dve nedelje nakon začeća, što ovo čini jednim od uočljivijih ranih znakova trudnoće. Takođe možete početi da vidite izraženije vene i male izbočine koje iskaču duž ivice areola. Zovu se Montgomerijevi tuberkuli i bitni su za pripremu bradavica za dojenje. 

Umor

Kao znak trudnoće možete osećati iscrpljenost samo obavljanjem svojih normalnih, svakodnevnih aktivnosti. Umor može ostati prisutan tokom trudnoće i kasnije. Vaše telo proizvodi više krvi da bi prenelo hranljive materije vašoj bebi koja se razvija. Trebalo bi da počnete da osećate malo više energije tokom drugog trimestra.

Pojačano čulo mirisa

Nije neobično da iznenada osetite mučninu zbog, recimo, mirisa kajgane koju inače pravite za doručaka, a do sada niste imali problem sa ovim mirisom. Pojačano čulo mirisa je često povezano sa jutarnjom mučninom i obično nestaje nakon prvog tromesečja.

Nadimanje

Još jedan ne tako prijatan simptom rane trudnoće su gasovi. Povećanje progesterona i estrogena je krivac za ovaj simptom i može izazvati bol u stomaku, nadimanje, podrigivanje i izlučivanje gasova. Ovaj simptom može biti prisutan tokom čitavih 9 meseci trudnoće.