Šta bi budući roditelji trebalo da znaju o kišobran kolicima?


Kolica za bebu jedna su od najvažnijih stavki u životu onih koji su postali roditelji. Izbor kolica je veliki. Verovatno ćete tražiti savete od onih čije su bebe porasle i navozale se u njima, pretraživati modele koji su u ponudi i čitati forume o tome koja su to kolica najbolja. Jedni će vam savetovati da vaš izbor budu najskuplja i nova verujući da cena garnatuje kvalitet, drugi će vam reći da je najbolje da ih nasledite ako imate od koga, jer svaka kolica mogu da se koriste i za više generacija mališana.

Ono što ćete sigurno čuti kada se priča o kolicima jeste naziv jedne od najpoznatijih vrsta kolica – kišobran kolica.

Zašto kišobran?

Odgovor je jednostavan. Mehanizam sklapanja i rasklapanja ovih kolica mnogo je jednostavniji nego kod drugih modela, podseća na mehanizam kišobrana. Kada se sklope, zauzimaju malo prostora, a možete ih ,,otvarati i zatvarati“ koliko god puta je to potrebno.

Osnovni ili kišobran model?

Obično se kao prva kolica kupuju standardna, veća kolica. Ali kako meseci prolaze, beba raste a koiica postaju sve veći teret, naročito ako se više krećete, vozite autom ili gradski prevozom sa sve bebom u kolicima. Često se roditelji u tom trenutku odlučuju baš za kišobran kolica kao bolju opciju. Ova kolica su mnogo lakša za prenošenje i pakovanje u gepek, a naročito su pogodna za duža putovanja. Možete ih sklopiti tako da ne zauzimaju mnogo mesta u prtljažniku autobusa ili aviona. Sa klasičnim kolicima to nije moguće.

Kolica za park, kupovinu, šetnju

Kada šetnje sa bebom postanu vaša svakodnevica otkrićete i sve prednosti kišobran kolica. Sama težina kolica i napor da ih sklopite i otvorite mogu biti veliko opterećenje, naročito ako idete liftom ili stepenicama više puta dnevno. Kišobran kolica lakša su i po 5, 6 kilograma što nije zanemarljivo. U periodu prohodavanja bebe ova kolica takođe su odličan izbor. Sklopićete ih takoreći jednom rukom, a isto tako lako otvoriti kada se dete umori od hodanja.

Za koji uzrast su predviđena kišobran kolica?

Većina modela kišobran kolica namenjena su bebama od šest meseci pa sve do recimo treće godine. Dakle, kada beba malo poraste i počne da sedi, možete ih slobodno koristiti. 

Neki proizvođači otišli su i korak dalje pa postoje modeli kišobran kolica u kojima možete voziti bebe od rođenja. Takvi modeli imaju podesiv naslon, pa beba može i ležati i (kasnije) sedeti. 

Kišobran kolica obično se koriste duže od klasičnih, jer su veoma zgodna i za mališane od 2 do 3 godine sa kojima kombinujete hodanje i vožnju.

Dodaci na kišobran kolicima

Praktična i kako ih često nazivaju, letnja kolica pogodna su i zbog dodataka koji olakšavaju svakodnevno kretanje sa bebom. Tenda koja štiti od sunca može se pomerati po potrebi. Iako ih često vezujemo za lepše vreme, kao dodatak za ova kolica možemo naći i platno koje štiti od kiše ili snega, a koje se veoma lako namešta.

Veoma korisna jeste i korpa koja se nalazi ispod sedišta. Bilo da je veća ili manja, koristićete je skoro svaki put kada i sama kolica.