Uredite kupatilo uz jedinstven stil


Kupatila su prostorije koje čine neizostavan deo svakog stambenog prostora, time što dosta vremena provodimo u njemu zahtevi za njegovo održavanje i uređenje su veliki. Jedinstveni stil se postiže uklapanjem i ugradnjom kupatilskih elemenata na osnovu zahteva uređenja enterijera. Kupatila su obično jednostavna ali odabirom lepim boja, materijala i dezena pločica, prostor se čini dodatno prijatnijim. Bez obzira na veličinu kupatila koja najčešće nemaju zavidnu površinu, dizajnirati jedno kupatilo nije lak zadatak. Osobama koje ga uređuju ostavlja se mogućnost odabira svih potrebnih elemenata tako da svaki prostor u njemu bude maksimalno iskorišćen. 

Osnovni korak uređenja kupatila čine pločice za kupatilo

Presudan odabir pločica za kupatilo čini dezen ali i sama površina koja po higijenskim zahtevima mora biti laka za održavanje. Obično su u ponudi keramičke pločice koje su dovoljno vodonepropusne, što naročito ima pogodnosti za kupatila manjih površina i bez prozora. Pločice treba da budu jednostavnog izgleda a isto tako dekorativno lepe sa dimenzijama koje odgovaraju površini prostora. Bela boja pločica je najviše zastupljena, upravo zbog efekta koje ona ostavlja čineći mala kupatila vizuelno većim a time i svetlijim. 

Mogu se kombinovati pločice istog proizvođača sa različitim dezenima koje se u vidu mozaika slažu i pakuju. Dimenzije samih pločica treba da budu manje dok boje i konture koje ih čine treba da budu istaknute. Pločice svakako odaju prvi utisak kupatila, time one prostor čine svežim i efektnim. Njihova površina je najčešće sjajna ili mat. Sjajne pločice su znatno bolje u pogledu održavanja zbog ravnih površina koja omogućava ravnomerno slivanje vode. Uz odabir pločica, sledi kombinovanje fugni čija je funkcija takođe vodonepropusna. Ako su pločice za kupatilo tamnijih nijansi, savetuje se postavljanju kontrasta za fugne.

Osvetljenje u kupatilima

Mala kupatila često skučenih površina zahtevaju dovoljno prozračnosti kao i dobar ventilacioni sistem. Pored dnevne svetlosti potrebno je poboljšati postojeće osvetljenje koje svakako doprinosi prijatnijoj atmosferi. U kupatilima su prisutna centralna svetla koja često nisu dovoljna za potpuno osvetljenje. Pribegava se upotrebi dodatnog osvetljenja na ogledalima, policama ili pojedinim skrivenim svetlima. 

Dobro osvetljena prostorija je takođe bitna u zdravstvenom smislu kao i za postizanje prijatnog osećaja tokom kupanja. Kod malih kupatila centralna rasveta je često dovoljna za potpuno osvetljenje. Kod prostranih kupatila, rasveta je često uslovljena rasporedom samih sanitarija, prilikom čega se dodatna pažnja usmerava na rasvetu iznad kada ili tuš kabina kao i umivaonika. Prostrana kupatila bi na osnovu svoje površine trebala biti ravnomerno osvetljena. 

Postavljanje ogledala u malim kupatilima se svodi na veće površine tako da sam prostor bude dodatno istaknut malim led sijalicama. Ovde se savetuje postavljanje velikih ogledala iznad lavaboa koje je sam kupatilski prostor učiniti dodatno kreativnim. 

Najsigurniji vid a ujedno i dugotrajniji jesu LED lampe. Samim tim što imaju dužu moć pružanja osvetljenja one svakako štede električnu energiju. Za ugradnju LED rasvete je potrebna struja niskog napona, što svakako govori o njihovoj bezbednoj i sigurnoj upotrebi. U salonima rasvete postoji mnogobrojna ponuda ovakvog tipa sijalica sa kombinacijom lampi ili čak plafonjera. Poseduju garanciju zamene i do godinu dana, što ih čini dodatno funkcionalnijim za upotrebu.