Ukrasite prozore i balkonska vrata – zebra zavesama


1. Šta su zebra zavese

Zebra zavese su vrste zavesa za unutrašnjost prostorija koje se mogu postaviti na prozore ili balkonska vrata kako bi prostoriju zaštitile od svetla i tuđih pogleda. One se sastoje od mehanizma za podizanje i spuštanje i platna koje može biti različitog materijala.

2. Zaštita od svetlosti ili dekorativna uloga

Ne može se osporiti ni jedna ni druga karakteristika zebra zavesa, zaštita od svetlosti je njihova funkcionalna strana, dok dekorativna uloga pripada onom estetskom delu priče. I jedna i druga su bitne i neodvojive, a svakako su dobar izbor da spojite lepo i moderno sa korisnim.

3. Montaža zebra zavesa

Postoji više načina kako možete da postavite zebra zavese u svom domu, a dosta zavisi od toga kakva je prostorija u pitanju, kakvi su prozori, odnosno balkonska vrata na koja ih postavljate. Naime, u zavisnosti od efekta koji želite da postignete u prostoriji, možete ih montirati na same prozore i vrata, a čak mogu da se postave na plafonski deo ili da budu deo i zidnog prostora.

4. Kako uklopiti zebra zavese u prostor

Iako u mnogim prodavnicama nameštaja i pokućstva mogu da se nađu gotove zebra zavese, možda čak i jeftinije i po akcijskim cenama, više se preporučuje da ih uradite po meri i da izaberete dizajn koji će vaš prostor učiniti jedinstvenim. Na tržištu postoje brojne firme i prodavnice koje su specijalizovane za nabavku i izradu zebra zavesa, koje ih mogu spremiti baš po vašim merama.

5. Mehanizam zebra zavesa

Kao što je napomenuto, zebra zavese se sastoje od mehanizma i platna. Mehanizam služi za podizanje i spuštanje platna, što se može obaviti ručno ili automatskim putem, odnosno daljinskim upravljačem. U zavisnosti od toga da li je potrebno više ili manje zamračiti prostoriju, zavesa se diže i spušta.

6. Boje platna i dezeni

Izbor je gotovo neograničen, te zavisi  samo ad afiniteta kupca i njegovih želja i potreba. Postoje različite nijanse, od onih neutralnih do upadljivijih varijanti, jednobojne ili sa određenom klasičnom ili modernom šarom. Sam materijal od koga se prave platna može biti takođe različit te se u specijalizovanim prodavnicama mogu naći platna koja služe da potpuno zamračivanje, delimično zamračivanje i blago zamračivanje.

7. Karakteristike platna od kojih se prave zebra zavese

Platna od kojih se prave zebra zavese su specifična, i podrazumevaju brojne prednosti. Kada je reč o održavanju i pranju zebra zavesa, nisu nimalo komplikovane za održavanje, naprotiv. Izuzetno je lako oprati ih običnom vlažnom krpom i blagom sapunicom. Nije dobro da se potapaju u vodu, jer time gube prvobitna svojstva. Zebra zavese su napravljene od takvog materijala koji odbija prašinu i neprijatne mirise.

8. Još neke prednosti zebra zavesa

Prostorije u kojima su zebra zavese pogodne su za one kojima smeta prašina, dakle antialergijska su, za razliku od običnih zavesa koje su takoreći leglo prašine, ma koliko ih često prali. Takođe, moguće je odlučiti se za platna koja su otporna na plamen, te će zaštita od požara objekta i prostorija u njemu biti podignuta na viši nivo.