Smernice za primenu zavesa


Dekorativno uređenje unutrašnjeg enterijera zahteva uvođenje bitnih promena koje doprinose vizuelnom efektu, lepoti prostora i skladnom odnosu. Osnovna uloga zavesa ogleda se u svetlosnoj propustljivosti ali i zaštiti od jakog sunca. Birajte zavese na osnovu opisanih tehničkih karakteristika u koje spada i propustljivost toplote. U životnom ambijentu uvek treba obezbediti dovoljno svetlosti, koja pored uticaja na raspoloženje ima i zdravstvenu važnost. Usled moguće modifikacije i doziranja svetlosti, raširena je primena zavesa sa pokretnim sistemom koji se diže uz primenu raznovrsnog dizajna prilagođenog unutrašnjem enterijeru. 

Primena i sistem funkcionisanja zebra zavesa

Modernizovan sistem rolo zavesa pretočen je u takozvane zebra zavese, koje poseduju veliku upotrebnu vrednost. Na osnovu odabrane debljine materijala i teksture, vrši se podešavanje svetlosti u prostoriji. Struktura meterijala zebra zavesa, definisana je na osnovu sopstvenog izbora dezena i modernog dizajna. 

Sistem zebra zavesa funkcioniše na osnovu duplog platna sa dva sloja, uz naizmenično pomeranje ka visini. Celokupni sistem zebra zavesa sačinjen je od platna sa mehanizmom pokretanja. Načinom preklapanja platna, reguliše se prozračnost prostorije. Pokretanje mehanizma je manualno uz mogućnost željene primene. 

Pokretanje mehanizma zasnovano je na mestimičnom preklapanju platna uz takozvani dan-noć efekat. Ukoliko želite primenu modernog dizajna uz inovativna rešenja, primenite sistem zebra zavesa koje poseduju savršenu uklopljenost u svaki enterijer. 

Mesto za montažu zebra zavesa

Platno za izradu zebra zavesa izrađeno je od unikatnog tekstilnog platna. Primena se vrši na sve tipove stolarija, zahvaljujući lakoj montaži i uklopljenosti platna sa gotovo svim tipovima enterijera. Na osnovu mehanizma izrade, zebra zavese podsećaju na roletne uz jedinstvenu razliku mesta montaže. 

Okvir prozora je glavno mesto montaže uz određene modifikacije poput plafona ili zida. Lakoća ugradnje je određena pozicijom, pri čemu navedeni sistem može biti skriven u dekorativnu kutiju iznad okna prozora.

Materijali za izradu zebra zavesa

Kvalitetno platno od tekstilnih materijala sa providnom teksturom, karakteristika je takozvanih dan-noć ili zebra sistema zavesa. Mehanizmom možete uticati na preklapanje platna, što će uticati na zamračenje prostorije, usled preklopljenih tamnijih delova platna. 

Lakoća pokretog mehanizma zasnovana je na primeni materijala, pri čemu u navedenom slučaju primena aluminijuma ima presudnu važnost. Aluminijumski mehanizam doprinosi lakšoj upotrebi i svedenom načinu spuštanja. Materijali se mogu izrađivati u raznovrsnim dezenima, šarama, teksturama i punim bojama, što svakako doprinosi široj primeni navedenog sistema. 

Primena prirodnih materijala je uvek prednost prilikom upotrebe ali najčešću primenu poseduje pamučna tkanina. Elegantan izgled postiže se upotrebom svile ili lana, pri čemu poliester ima širok spektar upotrebe. Elegantni stil je uvek na ceni, pa tako primena lanenih zavesa sa modernim rol sistemom uvek poseduje veću vrednost materijala. 

Poliester poseduje unutrašnju teksturu koja vizuelnim pogledom podseća na sasvim druge vrste materijala. Primena poliestera primamljiva je u pogledu modernog dizajna, stvaranja jedinstvene kreacije i lakoće uklopljenosti. 

Krajnji odabir usmerite na slaganje sa bojom nameštaja, tepiha ili zida. Na osnovu boje zida sledite odabir dostupnih nijansi zebra zavesa, pri čemu se ostvaruje usklađen enterijer ali i nota elegancije. Trudite se da odabir prugastog platna bude u skladu sa unutrašnjim uređenjem stana koja će osvežiti životni prostor i posedovati lakoću održavanja. Uredno održavanje utiče na dugotrajnost definisanog mehanizma upotrebe.