Laptopovi – prijatelji koji traže pažnju


Laptopovi su savršena kombinacija korisnosti i komfora, u funkciji odgovora na zahteve i zadatke modernog vremena. Oni su moćni, efikasni, brzi, pritom lagani, elegantni, prenosivi. To su odlike koje spajaju sigurnost i zadovoljstvo u izvršavanju poslova i snažna su podrška ispunjenju vaših ambicija i interesovanja. 

Laptopovi su naši bliski prijatelji, ali traže pažnju prilikom korišćenja kako bi radili bolje i služili duže.

Prednosti laptopova 

Prenosivost je osnovna prednost laptopa u odnosu na desktop računar. Uz laptop ide mnogo manje kablova, zauzimaju manje prostora, što je važno ako živite u malom stanu. Na njemu možete raditi u kancelariji, u svojoj sobi, u bašti ispred kuće… Samo nastojte da bude na čvrstoj, čistoj podlozi. 

Laptopovi su manji potrošači struje od desktop računara. A ako umesto priključka na struju korisitite bateriju, onda to možete činiti gde god želite. Ipak, neka punjač bude uz vas. Nova baterija može da traje dugo, ali vremenom slabi i onda je češće treba puniti. Bateriju čuvate priključenjem laptopa na struju kad god ste u prilici. Ali kad već odsluži svoje, zamenite je ili koristite laptop sa priključenim punjačem. Samo što to ipak nije to – niste više toliko mobilni kao što ste sa laptopom u punoj funkciji.  

Dobro je da se naviknete da koristite laptop bez miša. Nije tako komforno ali kad naučite onda je isto. Mada ni optički miš nije problem, jedna stvarčica više, ne opterećuje, a znači.  

Integrisana ili neintegrisana kartica

Prilikom kupovine laptopa imajte u vidu još jednu dilemu – laptop sa integrisanom ili neintegrisanom grafičkom karticom. Integrisana grafička kartica sasvim je dovoljna ako nemate nameru, na primer, da igrate 3D igrice ili da radite neke zahtevne poslove. Baterija vam duže traje i laptop se manje greje. 

Ali, ako ste zahtevni korisnik onda se preporučuje neintegrisana grafička kartica koja koristi svoju memoriju i ne opterećuje sistemsku. Prednost ove kartice je što je zamenjiva i uvek možete uzeti jaču karticu da biste imali bolji laptop. Kvalitet neintegrisane kartice određuje i cenu pa i tu odlučite prema svojim potrebama i nemojte plaćati za nešto vam nije potrebno. 

Čuvajte vaš laptop

Laptop ima dve vrednosti. Jedna je sam uređaj, a druga su podaci koje imate u njemu. Novi laptop možete kupiti, ali jednom izgubljene vredne podatke, projekte, radove, adrese, biblioteke, ako ih niste sačuvali na odgovarajući način, izgubili ste zauvek. 

Imajte u vidu da su laptopovi znatno osetljivji od desktop računara. Traže pažljivije održavanje, lakše se kvare, osetljivi su na udar. Zato – čuvajte vaš laptop. Nekoliko saveta dobro će doći da zaštitite vaš uređaj i tako povećate njegov vek upotrebe i smanjite mogućnost oštećenja i kvarova. 

Povedite računa da se vaš laptop ne pregreva u radu. Ventilatori za hlađenje obično su sa donje strane kućišta i zato nemojte koristiti laptop na tepihu, ćebetu ili drugoj tkanini, jer smanjujete hlađenje i povećavate verovatnoću uvlačenja prašine iz takvih podloga. Držite laptop na čvrstoj, čistoj podlozi. Još bolje ako je na namenskoj podlozi koja omogućava bolje hlađenje.

Povremeno izduvajte ventilacione otvore i nemojte dozvoliti da vam tako korisna stvar bude prekrivena prašinom. Nastojte da smanjite mogućnost da laptop prilikom rada i hlađenja, kada usisava vazduh, uvlači i prašinu iz okruženja. Ili duvanski dim, koji je takođe štetan jer vremenom taloži katran u unutrašnjosti laptopa. 

Redovno čistite ekran, tečnošću namenjenom za to i nanetom na čistu, suvu magičnu krpu.  Prebrišite i tastaturu, da prašina ne prolazi pored tastera. Izduvajte ventilacione otvore. Kad čistite laptop neka bude isključen i van strujnog kola. 

Razmislite i o tome da povremeno, jednom godišnje na primer, date laptop serviseru da ga očisti unutra. Dobrim održavanjem možete znatno produžiti radni vek vašeg „bliskog prijatelja“.