Poljomehanizacija i njen značaj


Da li se nekad zapitamo koliko nam je u današnje vreme zapravo značajna poljomehanizacija. Svi smo manje više upoznati s tim kakva je poljomehanizacija bila nekada a kakva je sada. U današnje vreme radove na polju teško da možemo da zamislimo bez pojloprivredne mehanizacije. Iz godine u godinu je ona napredovala i zato možemo reći da danas imamo prave savremene poljoprivredne mašine.

Na osavremenjivanju poljoprivrednih mašina se radi u kontinuitetu zahvaljujući tehnologiji i vrhunskim stručnjacima i zato imamo najviše moguće rezultate u proizvodnji.

Kako se poljoprivredne mašine dele?

Ukoliko nekom nije bilo jasno koja sve to pojlomehanizacija postoji evo prilike da sazna. Poljoprivredne mašine se dela na pogonske, priključne, kombinovane i specijalne. Traktor je najpoznatija pogonsko vučna mašina i zahvaljujući njoj mi vučemo druge mašine. Priključne mašine se koriste za razne pojoprivredne radove a najpoznatije su tanjirače, plugovi, sejalice, drljače i druge. Kombinovane mašine koristimo takođe za razne pojloprivredne radove i one imaju sopstveni pogon. Kombajn jeste najpoznatija kombinovana mašina. Specijalne mašine služe posebnim poslovima i radovima na polju i tu imamo krinjač za kukuruz, berač za jabuke, sistem za navidnjavanje, prskalica za voće i druge.

Kombajn – kombinovana poljoprivredna mašina

Pored traktora, sejelaica, plugova, tanjirača i svih njenih vrsta kao što su recimo tanjirače kratke i ostalog pobrojanog za kraj izdvajamo jednu od najkompleksnijih mašina a ti je kombajn. On nam služi za žetvu raznih žitarica, graška, pasulja, uljane repice, soje i drugo. Žetva se vrši iz tri dela a to je košenje, vršenje žita i odvajanje zrna od slame i pleve. Sve ove tri operecije obavlja upravo kombajn. Žetva se zahvaljujući kombajnu danas vrši mnogo kvalitetnije i brže. Kombajn je skupa investicija upravo zbog svoje veličije i kompleksnosti zato ga ljudi često iznajmljuju nego što ga kupuju. Ukoliko se pak odlučite da kupite evo par saveta na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine. S obzirom da se žetva radi u tačno određeno vreme kombajn mora biti pouzdan. Uvek gledajte da kuoujete brend čije rezervne delove možete lako pronaći pa čak i onda kada vam kombajn zakaže kako ne bi imali materijalne gubitke.

Takođe je potrebno znati unapred koji tip kombajna bi vam trebao. Ukoliko vam je potreban za žetvu i vršidbu onda možete potražiti standardnu mašinu opremljenu generičkom i zamenljivom kosilicom. Ovo je za useve poput soje, ječma, repice i drugih useva sa tankim peteljkama. Ako je u pitanju kukuruz onda je za vas kombajn sa posebnim uređajem koji će odvajati stabljiku od ploda.

Baš kao što smo napomenuli pre nego što se upustite u kupovinu kombajna mnogo je bitno raspitati se o rasprostranjenosti mreže njegovih dilera kao i njegovim rezernim delovima.