Sa toplijim danima, vreme je da razmislite uređenju dvorišta


Konačno smo dočekali kraj zime i vreme da spakujemo i odložimo teške zimske kapute i jakne. Sa lepšim vremenom i sve više sunčanih dana koji su pred nama, pored prolećnog raspremanja i preraspodele garderobe, oni koji imaju dvorišta naročito se raduju što će konačno moći nešto više vremena da provedu u njima. 

Međutim, par stolica i sto jesu minimum, ali, da bi se istinski uživalo u svim prednostima koje dvorišta daju, potrebno je i malo uređenja. 

U ovom tekstu predlažemo par načina kako da uredite vaše dvorište tako da vam bude još prijatnije da provodie vreme u njemu. 

Za početak, potrebne su vam osnovne ideje i odluka o pravcu kojim želite ići. Za to je najbolje da potražite inspiraciju na internetu, ali, još bolje je kada možete da se inspirišete uživo. Prošetajte po kraju i obratite pažnju na dvorišta koja vam zapadnu za oko, razmislite o tome šta je to što vam se posebno dopada. Takođe, setite se i svih uređenja koje ste imali priliku da vidite do sada. Nekada su sasvim mali detalji i jednostavan koncept ono što čini razliku, a nekada je potrebno samo malo dobre volje i pametnog planiranja kako bi sve leglo na svoje mesto. 

Birajte specifične vrste, poput ruže stablašice

Ruže su odličan način za podizanje estetike u dvorištu, a ruže stablašice se izdvajaju kao vrsta koja se ređe viđa i koja daje jednu neobičniju notu koja će sigurno izmamiti osmeh i poglede svih koji borave ili prolaze pored vašeg dvorišta. Ipak, ako ste želeli da ruže stablašice uvrstite u uređenje svog dvorišta, znajte da sada nije najbolji trenutak za to, već da se one najbolje primaju kada se posade u jesen. To ne znači da ne bi trebalo da počnete sa njihovim planiranjem, uključujući i naznačivanje mesta i pripremu zemljišta gde ćete ih posaditi. 

Uređenje dvorišta je dugotrajan posao, a najbolji efekti se postižu kada na umu imate dugoročan plan koji ćete postepeno da sprovodite u delo. 

Nemojte pretrpavati dvorište

Ovo može biti izazovno ako imate zaista mali prostor i ako ste želeli da uzgajate mnogo biljaka. Međutim, pretrpanost će vam samo otežati pristup, a omešće suštinu, a to je dodatan prostor koji možete da koristite. 

Koristite vertikalne prostore kao što su zidovi, ograde, kontejneri i viseće saksije da biste oslobodili podni prostor u malom dvorištu ili balkonu.

Nemojte zanemariti spoljnu rasvetu

Jedna od stvari koju mnogi ljudi zanemaruju, a koja u velikoj meri može da doprinese atmosferi dvorišta jeste upravo upotreba spoljne rasvete. Ovde se ne misli samo na glavne izvore u svetla čije planiranje se opet treba temeljno obaviti, već i dodatna rasveta, poput solarnih svetiljki, stubne rasvete, zidne rasvete i drugih. Primer: ruže stablašice u blizini zida na koje će noću biti usmerena zidna rasveta ili pak, stubne svetiljke postavljene duž staze ili paralelno sa živom ogradom. Deo dvorišta u kom se sedi predstavlja posebno mesto gde možete da se razigrate. Vodite računa samo da rasveta ne bude prejaka kako ne bi tokom lepših dana nepotrebno privlačila insekte i druge.