Pravilna upotreba toplomera


Postoji određen spisak stvari koje bi svaka kućna apoteka trebalo da ima. Među njima se nalazi i toplomer. Toplomer služi za merenje telesne temperature, a povišena temperatura predstavlja odgovor imunog sistema. Može se javiti kod raznih bolesti i stanja kao što su prehlada, grip, urinarna infekcija…. Da biste tačno utvrdili kolika je Vaša telesna temperatura potrebno je da pravilno koristite toplomer. Ukoliko ga ne koristite kako treba, velika je šansa da neće pokazati precizne vrednosti. 

Danas, na tržištu postoji mnogo vrsta toplomera, a mi ćemo predstaviti i navesti uputstva za upotrebu za neke od njih. 

Klasični toplomeri

Digitalni toplomer radi na baterije. Da biste ga uključili, potrebno je da pritisnete dugme, sačekate nekoliko sekundi i stavite ga u pazučnu jamu. Kako bi očitao najprecizniju temperaturu potrebno je da se stavi tačno u sredinu pazušne jame i da se pritisne rukom. Nakon otprilike jednog minuta  zvučno će se oglasiti, tada ga možete izvaditi i pogledati visinu svoje telesne temperature. 

Digitalni – ispod jezika

Pored toplomera koji se stavljaju ispod pazuha, postoje i oni koji se stavljaju u usta. Za početak bi trebalo da znate da se normalna temperatura u ustima kreće otprilike oko 36,6 stepeni. Pre korišćenja toplomera prvo je potrebno da vrh očistite sapunom i hladnom vodom, i da ga potom isperete. Nakon toga ga uključite i stavite vrh toplomera ispod jezika, prema stražnjoj strani usta. Zatvorite usta i sačekajte nekoliko trenutaka zvučni signal ili da počne da treperi. 

“Ušni”  toplomeri

Toplomeri koji se stavljjau u uho rade po principu infacrvenih zraka koji očitavaju temperaturu bubne opne za jednu sekundu. Za njih je veoma važno da se dobro postave jer u suprotnom neće očitati prave vrednosti, pa Vam savetujemo da vežbate njegovo stavljane. Pre stavljanja toplomera, potrebno je da se uho nežno povuče da bi se ispravio ušni kanal. Zatim se u ušni kanal ubacuje toplomer, ptistisne dugme i čeka sekund. Kada izvučete proverite vrednosti. Ovaj toplomer je izuzetno pogodan za merenje temperature bebama jer merenje traje vrlo kratko. 

Analogni toplomeri

Nekada je većina porodica imala  stakleni toplomer sa živom. Međutim, utvrđeno je da je živa opasan tečni metal pa su se ti toplomeri povukli iz prodaje. Danas se prave analogni stkaleni toplomeri ali se umesto žive ubacuje alkohol ili mešavina drugih tečnih metala kao što je npr. galijum. Oni rade po istom principu kao nekadašnji sa živom. Smatraju se najpouzdanijim ali imaju nekoliko mana. Pre svega, korisnici se žale da se teško istresaju što je neophodno da bi se vratili na minimalnu, početnu vrednost. To za one koji imaju visoku temperaturu i oslabljeni organizam predstavlja napor.  Takođe, za merenje niže temperature treba da prođe i 3 minuta, dok se kod visoke temperature 38-39 stepeni popne prilično brzo. Iz tog razloga je korisno 2,3 puta ponoviti postupak kako bi se utvrdila prava temperatura. 

Bezkontaktni toplomeri

U poslednje vreme se najčešće koriste bezkontaktni toplomeri. Oni rade po principu infracrvenih zraka i veoma su praktični. Merenje traje otprilike jednu seknudu, a izgleda tako što je potrebno da ga uključite i približite sredini čela. Čim se približi, u roku od sekund, očitaće telesnu temperatru. Ovo je veoma pogodan i bezbedam način za merenje temperature deci i bebama.