Najpopularniji traktori u Srbiji


Svima je dobro poznata narodna izreka: “Kako poseješ, tako požanješ”. Poljoprivreda je delatnost kod koje rezultati zavise od prirodnih uslova (zemljišta, vremenskih prilika) ali  i od rada, truda i ulaganja. Da bismo smo ubirali kvalitetne plodove, potrebno je da ulažemo i u poljoprivrednu mehanizuaciju. Mašina bez koje gotovo 90% stvari ne bi moglo da se uradi na njivi je traktor. Tržište mehanizacije za poljoprivreduje danas veoma razvijeno i svi oni koji imaju potrebu za kupovinom ili prodajom traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, mogu vrlo lako pronaći ono što im treba.

U ovom tekstu ćemo izdvojiti neke od najpopularnijih traktoria u Srbiji i opisaćemo njihove karakteristike.  

1. IMT traktori – domaći brend dobrog kvaliteta

IMT je bila domaća fabrika poljoprivrednih mašina koja je poslovala do 2015. godine.  Za 60 godina, koliko je postojala je u njoj proizvedeno 780.000 traktora.  Traktori IMT 533 i 539 su dobili legendaran status jer predstavljaju sredstva koja su obeležila širenje mehanizacije u seoskim sredinama, u sitnim i srednjim zemljoradničkim gazdinstvima u drugoj polovini 20. veka. Oni su izuzetno laki za rukovanje, izuzetno su pokretljivi i okretni. S obzirom na to da su veoma zastupljeni, rezervni delovi za IMT traktore se lako nabavljaju. IMT traktori su odlični za obavljanje osnovnih poljoprivrednih, ratarskih i voćarskih delatnosti, a koristi se i za nezahtevne poslove u šumarstvu.

2. Popularni John Deere traktori

Deere & Company je najveća kompanija na svetu koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije.

Traktore John Deere kompanije odlikuju odlične performanse, kvalitet, izdržljivost i pouzdanost. Svaki novi model kupcima nudi dodatne inovativne karakteristike. Ono što je takođe važno napomenuti za ove traktore jeste da su oni veoma laki za rukovanje i održavanje te ih zbog toga pored vrhunskih karakteristika, biraju naši poljoprivrednici. 

3. Ursus traktori – traktori visokog kvaliteta

Pored IMT traktora i John Deera, u Srbiji veliki broj ljudi koristi i traktore poljske firme Ursus. Ursus je kompanija sa sedištem u Poljskoj koja postoji 120 godina. Kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom traktora i poljoprivrednih mašina. Odlikuje ih kvalitet proizvoda i moderan dizajn. Može se reći da pariraju svetskim firmama koje se bave istim poslom. Kako navode, osnovna ideja kompanije je “proizvodnja različitih mašina i uređaja obeleženih evropskim kvalitetom performansi i dobrom cenom.” U Srbiji se rezervni delovi za Ursus mogu vrlo lako pronaći u firmama koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije. 

4. Ferguson traktori – među najboljima u svetu

Massey Ferguson (MF) je razvio širok asortiman poljoprivrednih vozila i ima veliki udeo na tržištu širom sveta, a posebno u Evropi. Sredinom prošlog veka ova kompanija je proizvela svoj prvi traktor, a tridesetak godina kasnije proizveden je i prvi “inteligentni” Ferguson traktor, koji je bio prvi takav na celom svetu.

Ove traktore odlikuje vrhunski kvalitet, izuzetne performanse pa nas ne može čuditi zbog čega su popularni kod nas. Neki od modela su dobijali nagrade za najbolji svetski, ili za najbolji evropski traktor.

Traktori se mogu koristiti za obavljanje niza različitih poslova u oblasti poljoprivrede i veoma su korisni u svakom seoskom domaćinstvu. Nih generalno odlikuje univerzalnost i njihova namena može biti višestruka. Prilikom prodaje ili kupovine traktora, važno je obratiti pažnju na odnos cene i kvaliteta  ali treba uzeti u obzir i poslove koji će se njime obavljati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *