Na koji način vizuelno povećati malo kupatilo?


Svi koji imaju mala kupatila uvek imaju isto pitanje – na koji način ga učiniti funkcionalnijim tako da deluje prostrano.  Skloni smo da naše prostorije upotpunjujemo sitnicama koje umesto da dopune prostor često smetaju i stvaraju više dara nego mara. To se posebno vidi kod prostorija malih dimenzija, a kupatila su najčešće dimenziono manja u poređenju sa ostatkom kuće ili stana. Kako biste izbegli te zamke i dobili kupatilo koje je u osnovi malo, ali vizuelno deluje veće, treba da napravite dobar plan kojim ćete na najbolji način organizovati elemente u njemu. 

Svetli tonovi za manja kupatila 

Krenimo od boje. Svetliji tonovi uvek daju na prostoru, tako da bi valjalo da se okrenete beloj, oker, krem ili nežno sivim tonovima. U pitanju su varijante koje će vaše kupatilo sigurno učiniti vizuelno većim. To se odnosi kako na zidove tako i na kupatilske elemente. 

Svetlo kao optička varka

Tu dolazimo i do svetla, koje daje tu neophodnu „širinu“ za kojom tragate. Zavese i roletne nisu opcija. Ukoliko nemate prirodno svetlo, onda je potrebno improvizovati. Svetla ili žuta veštačka rasveta će učiniti vaše kupatilo toplijim i prostranijim. 

Manje kade i umivaonik sa postoljem

Jedan od načina da umanjite prenatrpanost jeste da ugradite umivaonik sa postoljem. Zaboravite i na velike kade, koje sve više odlaze u prošlost. Manje kade ili pak staklene tuš kabine po meri su pravo rešenje. Kod kade zamenite vrata nekom zavesicom, dok se preporučuje da tuševi budu polu-kružni ili ugaoni. 

Ogledalo duž čitavog zida

Postoji i neko uvreženo mišljenje da ogledala dodatno smanjuju prostor. Međutim, to i nije baš tako. Stručnjaci savetuju da čitav jedan zid prekrijete ogledalom i na taj način uvećate svoju oazu mira. 

Police od stakla 

Još jedan od elemenata kojim ćete dobiti na prostoru jesu police. Police sa ogledalom iznad umivaonika povoljno su rešenje. Danas imate mogućnost da birate da li želite police od stakla ili nekog drugog materijala. Odaberite onaj materijal koji će se uklopiti sa ostatkom enterijera. 

Nameštaj po meri

Jedna od opcija jesu i police na meri. Nameštaj po meri je posebno pogodan kod prostorija manjih dimenzija. Na ovaj način dobićete elemente koji u potpunosti odgovaraju dimenzijama vašeg kupatila. U dogovoru sa dizajnerom možete doći do idealnih komada nameštaja koji će učiniti vaše kupatilo prostrano većim. 

Raščićen pod 

Gledajte da ne ostavljate stvari za sobom i da je pod uvek raščićen, jer i to utiče na vizualizaciju, što nekako imamo običaj da potiskujemo. 

Manje je uvek bolje

Iako imamo želju da u potpunosti dopunimo svoje kupatilo slikama vazam za sveće, raznim mirišljavim svećama, treba imati meru i držati se dobre stare poslovice – što manje to bolje. Zato je jedna slika sasvim dovoljna, nema potrebe da pravite salon, već samo da dodate jedan mali detalj koji će se uklopiti. 

Uz plan se sve može 

Sve ovo dolazi kada napravite dobar plan. Uz dobru organizaciju i savete stručnjaka možete učiniti vaše kupatilo vizuelno većim,a da opet ne narušite njegovu prvobitnu funkciju i ulogu. Nekada i jedan detalj menja kompletnu sliku, imajte to na umu.