Kupka kao antistres terapija


Jedna od glavnih karakteristika današnjice jeste ubrzan tempo života i malo slobodnog vremena za većinu ljudi. Živimo i radimo pod stresom, nekad većim, nekad manjim, ali ipak stalno prisutnim. Život u velikom gradu dodatno doprinosi ovom ubrzanom načinu života sa svojim konstantnim gužvama i svakodnevnom izlaganju manje ili više stresnim situacijama – u saobraćaju, prevozu, redu za banku ili poštu itd.  I koliko god da smo se na to navikli i sa stresom saživeli, ne znači da naše telo i um ne trpe posledice takvog načina života. Stoga, nije loše s vremena na vreme, ili kad god to prilike dozvoljavaju, priuštiti sebi neki vid antistres terapije.

Izdvojite malo vremena za sebe, opustite se, odmorite, pročitajte knjigu, pogledajte seriju, ili priuštite sebi toplu, mirišljavu kupku.

Svi benefiti kupke

O tome koliko je makar i desetominutna kupka korisna za opuštanje mogli bismo da pišemo nadugačko i naširoko. Ipak,, navešćemo samo par benefita: umereno topla voda izuzetno povoljno utiče na opuštanje čitavog tela i oslobađanje od napetosti, a ako je još u kombinaciji sa nekim eteričnim uljima ili morskom solju, to je onda pravi ugođaj za sva čula. Zatim, kupka će povoljno uticati i na vašu kožu, eterična ulja će je dodatno negovati, a tuširanje nešto hladnijom vodom nakon opuštajuće kupke izuzetno je dobro za cirkulaciju. Topla kupka može delovati neverovatno opuštajuće i na vaš um i osloboditi vas negativnih misli.

Eterična ulja u kombinaciji sa morskom solju za potpuni ugođaj

Eterična ulja su u službi lepote i nege već hiljadama godina unazad. Toliko su korisna i višestruko upotrebljiva da mogu naći primenu i u rešavanju pojedinih zdravstvenih problema, poboljšati koncentraciju, ali i značajno doprineti nezi vaše kože. Mogu se, naravno, koristiti i za masažu (naravno, razblažena u baznom ulju, kada je u pitanju primena direktno na kožu), a već sam miris bilo kog eteričnog ulja doprineće opuštanju vašeg uma i tela i poboljšati raspoloženje. U kombinaciji sa morskom solju benefiti za telo i kožu se višestruko uvećavaju. Ova kombinacija sastojaka često je u upotrebi i kada je kvalitetan piling kože u pitanju, ali i topla relaksirajuća kupka.

Za kakvu kupku se odlučiti

Na tržištu možete pronaći zaista veliki broj najrazličitijih kupki. Neke su boljeg, neke lošijeg kvaliteta, zavisno od sastojaka koji su u upotrebi. U ponudi je čitav spektar mirisa, skoro sve što možete zamisliti, pa izbor nije nimalo lak. Kupke sa eteričnim uljima citrusa dokazano podižu raspoloženje već samim svojim mirisom, one sa mentom deluju opuštajuće na naš um i telo, dok je eterično ulje lavande izuzetan sastojak za kupku koja treba da nas opusti, umiri i pripremi za spavanje. 

Ukoliko imate dovoljno vremena na raspolaganju, kupku ili piling za telo možete napraviti i sami, kombinovanjem kvalitetnih eteričnih ulja, morske soli i još ponekog sastojka. Ipak, ukoliko vremena imate taman toliko da se na kratko opustite i uživate, onda preporučujemo da isprobate neku od kvalitetnih gotovih kupki koje se mogu pronaći i u apotekama, npr. Tetesept Morska so za kupanje Back and Shoulder koja deluje umirujuće, opušta i oslobađa napetosti leđa, ramena i vrat , a kombinuje sjajne sastojke kao što su ulje kleke, ulje zimzelena, ulje đumbira i ruzmarina.

Dakle, preporuka je definitivno da na trenutak usporite i pronađete malo vremena za sebe. Vaše telo i um biće vam zahvalni.