Kašnjenje menstruacije i simptomi trudnoće


Kašnjenje menstruacije može biti simptom trudnoće ali i znak određenih zdravstvenih poremećaja. Međutim, nije svako kašnjenje menstruacije znak za uzbunu i može se desiti s vremena na vreme. Nekada je u pitanju samo stres ili promena klime i vremenskih zona.

Osim trudnoće do kašnjenja menstruacije može doći zbog poremećaja u težini koji uključuju anoreksiju, bulumiju i gojaznost. Takođe, sindrom policističnih jajnika može učiniti ovulaciju neredovnom ili je potpuno zaustaviti. 

Žene koje pate od insulinske rezistencije mogu imati neredovne cikluse zbog hormonske neravnoteže a još jedan od razloga za kašnjenje menstruacije može biti i korišćenje pilula za kontracepciju. 

U ostale razloge ubrajaju se određene hronične bolesti kao što su dijabetes i celijakija,  problemi sa štitnom žlezdom, kao i rana menopauza. 

Normalan menstrualni ciklus kreće se od 21 – 35 dana. Ukoliko vam menstruacija kasni a ostali razlozi za kašnjenje menstruacije su isključeni, najverovatnije ste ostali u drugom stanju. Do izostanka menstruacije dolazi zbog toga što vaše telo počinje da proizvodi hormon trudnoće – hCG. 

Ovaj hormon pomaže održavanje trudnoće i može se registrovati nekoliko dana nakon začeća kada kreće njegova koncentracija u krvi i izlučivanje putem mokraće. Testovi za utvrđivanje trudnoće registruju hormon hCG u krvi ili urinu i u tom smislu razlikujemo kvalitativne i kvantitativne testove trudnoće. 

Kvalitativni testovi samo potvrđuju postojanje trudnoće detekcijom hormona hCG i mogu se uraditi pomoću urina i krvi. Kvantitativni testovi rade se na osnovu uzorka krvi i detektuju ne samo trudnoću, već i starost trudnoće. 

Ukoliko je došlo do kašnjenja menstruacije, možete uraditi kućni test za utvrđivanje trudnoće na osnovu urina. Pozitivan rezultat potvrđuje začeće ali su greške (iako retke) ipak moguće zato je najbolje da posetite svog lekara.

Simptomi trudnoće pre kašnjenja menstruacije

Ukoliko sumnjate da ste zatrudneli a imate neredovne menstruacije ili postoji neki razlog zbog kojih vam ciklus može zakasniti, postoje i drugi simptomi trudnoće na koje možete obratiti pažnju. U njih spadaju:

  • Bolne i osetljive grudi
  • Zatamnjene areole
  • Umor
  • Mučnina
  • Cervikalna sluz
  • Tačkasto krvarenje
  • Učestalo mokrenje
  • Povišena bazalna temperatura
  • Grčevi u stomaku i nadimanje

Ovi simptomi trudnoće su slični simptomima PMS-a. Međutim, simptomi PMS nisu isti kod svih žena. Kod nekih mogu sasvim izostati ili se redovno pojavljuju samo neki od njih. Recimo, neke žene mogu biti samo nervozne pred PMS, dok neke imaju simptome poput osetljivih grudi, nadimanje i grčeve. 

Jedan od pouzdanijih simptoma trudnoće koji se može javiti kod nekih žena je implantacijsko ili tačkasto krvarenje. Ono nastaje zbog implantacije oplođene jajne ćelije u zid materice, obično oko 10-14 dana nakon začeća. Manifestuje se kao mrlje krvi koje se mogu uočiti na vešu i može trajati do 3 dana. 

Povišena bazalna temperatura može ukazivati na trudnoće pre kašnjenja menstruacije ali je potrebno da se prati na pravilan način. Žene koje žele da zatrudne koriste ovaj metod kao način utvrđivanja ovulacije. Kada je bazalna temperatura povišena i 18 dana nakon ovulacije to može biti pouzdan simptom rane trudnoće. 

Ukoliko kod vas postoje ovi simptomi trudnoće, uključujući i kašnjenje menstruacije, velila verovatnoća je da ste trudni. Da bi bili sigurni uradite test za trudnoću ili posetite svog lekara. Za zdravlje bebe veoma je važna prenatalna nega na samom početku trudnoće. Lekar će vam prepisati odgovarajuće vitamine i pružiti mnoge korisne informacije i savete.