34. nedelja trudnoće – buduća mama je u osmom mesecu trudnoće


34. nedelja trudnoće je tu a vaš porođaj je sve bliži – još samo 6 nedelja vas deli do termina i tog veličanstvenog trenutka kada ćete konačno upoznati vašu bebu. Kako trudnoća odmiče, vaš stomak je sve veći i zadaje vam nove, slatke muke, a i nova pitanja o kojima razmišljate kao što su: da li smem da vežbam tokom trudnoće, koja hrana je najbolja za mene i bebu i brojna druga, kako da podignem energiju tokom dana. U nastavku pročitajte neke od preporuka koje vam mogu pomoći da se osećate što bolje tokom 34. nedelje trudnoće i svake naredne. 

34. nedelja trudnoće zahteva ishranu koja obezbeđuje dodatnu snagu

Kako vaša trudnoća odmiče a vaš treći trimestar napreduje biće vam potrebno puno energije. Zbog toga morate voditi računa o ishrani kako biste vašem telu i bebi obezbedili dodatnu snagu.

Različite vrste suvog voća su jedna od namernica koju u 34. nedelji trudnoće treba da uzimate. Suve šljive, smokve, grožđe, kajsije predstavljaju idealnu kombinaciju vlakana i energije koja vam je potrebna. Ukoliko jednu šaku suvog voća uzimate za užinu obezbedićete snagu koja vam je potrebna tokom dana. 

Kada je reč o večeri tokom 34. nedelje trudnoće, birajte namernice koje su lagane poput različitih salata i barenog mesa, i jedite minimum dva sata pre nego što odete na spavanje. Na ovaj način ćete rasteretiti vaš želudac i nećete imati nikakve tegobe. Takođe, ukoliko uzimate male porcije više puta u toku dana, imaćete uvek energije a vaša creva i želudac neće biti opterećeni. Zbog toga, slobodno jedite kada osetite glad i nemojte čekati vreme predviđeno za obrok.

Ne zaboravite da unesete u svoj organizam dovoljne količine vode. Kako biste hidrirali sebe i bebu potrebno je da unesete minimum 8 časa vode dnevno, jer voda i kiseonik su dve najvažnije stvari bez kojih vaša beba ne može. 

Sa druge strane, izbegavajte slatkiše, grickalice i kolače koji sadrže velike količine masti, šećera i kalorija i malu energetsku vrednosti.  

34. nedelja trudnoće vas ne sprečava da i dalje vežbate

Kako trudnoća napreduje vi se osećate sve teže, a nekada i najjednostavniji, svakodnevni pokreti mogu predstavljati napor za trudnicu, što dovodi do opadanja motivacije za vežbanjem u trudnoći. Međutim, postoje vežbe koje se preporučuju i koje doprinose povećanju energije u trećem trimestru trudnoće. Joga, lagane vežbe za trudnice, obične šetnje ili akva-fitnes su poželjne u 34. Nedelji trudnoće, kao i u nedeljama koje tek dolaze. Ukoliko imate priliku, birajte sportive u void kao što su plivanje i gimnastika u vodi. Ova vrsta treninga ne opterećuje zglobove i ligamente, a beztežinski efekat vode učiniće da zaboravite na momenat da imate veliki stomak. 

Dakle, iako je sa jedne strane preporučljivo da se odmarate što više tokom trudnoće, jer vaše telo radi za dvoje, sa druge strane je veoma poželjno da povremeno lagano vežbate i na taj način povratite energiju koja će učiniti da se osećate manje umorno. Pored toga, fizička aktivnost će vam doneti bolji i kvaliteniji san tokom noći.