Kada sladoled ili šolja mleka prave tegobe: Intolerancija na laktozu kod dece


Za mnogu decu, omiljeni slatkiš kao što je sladoled ili šolja mleka ujutru, podrazumeva ostatak dana sa bolovima, gasovima i dijarejom. 

Šta je intolerancija na laktozu?

Deca koja imaju ovakve tegobe nakon uzimanja mlečnih proizvoda možda imaju intoleranciju na laktozu.

Laktoza je oblik šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Do intolerancije na laktozu dolazi kada telo stvara premalo enzima laktaze, koji je potreban da se laktoza razloži na sitnije oblike šećera – glukozu i galaktozu. Kada nema dovoljno enzima laktaze, laktoza se ne razlaže u tankom crevu, već prolazi u debelo crevo gde je konačno razlažu bakterije. 

Simptomi intolerancije na laktozu

Ovaj proces razlaganja laktoze u debelom crevu stvara kiseline i gasove, što izaziva stomačne tegobe, kao što su grčevi praćeni puštanjem gasova i proliv. 

Ovi simptomi mogu nastati od pola sata do dva sata nakon konzumiranja mlečnog proizvoda. 

Koliko će biti izraženi simptomi zavisi od toga koliko je izražena intolerancija kod deteta, ali i od količine mlečnijh namirnica koje je uzelo.

Kod neke dece simptomi su veoma izraženi, pa do simptoma dolazi kada konzumiraju i najmanju količinu laktoze.  

Kod druge, simptomi su blaži, pa je dovoljno samo ograničiti količinu mlečnih proizvoda.

Koliko dugo traje intolerancija kod dece?

Intolerancija na laktozu je kod mnogih doživotna, i veliki broj ljudi ima ovo stanje. 

Kod dece je najčešće reč o privremenoj intoleranciji koja nastaje nakon stomačne infekcije ili korišćenja antibiotika. Ovakva intolerancija prolazi kada se dete oporavi.  

Intolerancija na laktozu se u svakom slučaju može kontrolisati, a simptomi umanjiti ili sasvim izbeći usvajanjem određenih navika u ishrani. 

Kako da znam da moje dete ima intoleranciju na laktozu?

Doktori obično postavljaju dijagnozu kroz jednostavan test izdahnutog vazduha, kojim se meri nivo hidrogena u dahu.

Za decu koja su isuviše mala da uspešno izvedu ovaj test, može se raditi analiza stolice kojom se proverava nivo kiselosti ili prisustvo glukoze. 

Teškoća da se otkrije intolerancija na laktozu može da postoji kod dece koja imaju neka druga stanja ili bolesti gastrointestinalnog sistema, kao što je celijakija. Celijakija je stanje u kome dolazi do oštećenja creva usled preostljivosti na gluten. 

Živeti sa intolerancijom na laktozu

Izraženost intolerancije na laktozu može se razlikovati od deteta do deteta. Zato je važno da pronađete šta je ono što najviše odgovara vašem detetu na bazi simptoma koje ima. U početku možete voditi dnevnik u kome ćete zapisivati namirnice koje je dete uzimalo, kao i simptome koji su se javljali nakon toga. 

Danas na tržištu postoje brojni proizvodi koji su zamena za mlečne. Pre nego što pristupite izmenama u ishrani važno je da se posavetujete sa doktorom oko suplemenata koje će vaše dete možda trebati da uzima. Takođe, sa nutricionistom se posavetujte o zamenskim namirnicama kojima dete može da nadomesti kalcijum, vitamin D i proteine koji se nalaze u mleku. 

Mnoga deca mogu da tolerišu male količine mlečnih proizvoda, kao što je jedna ili dve šolje mleka, naročito kada se uzmiaju u kombinaciji sa namirnicama koje ne sadrže laktozu. 

Takođe, možete možda otkriti da dete lakše vari mlečne proizvode kao što su jogurt ili sir nego mleko. Mleko bez laktoze je dobar način da dete dobije potreban kalcijum, a da se izbegnu tipične stomačne tegobe. 

Posavetujte se sa doktorom o uzimanju suplemenata enzima laktaze. Ako dete uzme ovaj suplement pre konzumiranja mlečnih proizvoda, to može pomoći u varenju laktoze (šećera) u mlečnim namirnicama i može sprečiti simptome intolerancije. 

Doktori će uglavnom savetovati da dete uzima druge namirnice bogate kalcijumom, a koje ne sadrže laktozu, kao što su brokoli, kelj, zelje, spanać, losos, bademi, suvo voće, ceđeni sok od pomorandže.