Hiundai otkrio dva nova pogona za 2021 Santa Fe


Prema detaljima koje deli evropska ruka proizvođača automobila, za predstojeći Hyundai Santa Fe bit će ponuđena dva nova pogona: tradicionalni hibridni pogonski sklop i plug-in hibridni sistem.

Redovni hibridni pogonski sklop u kompaniji se naziva Smartstream motorom. Služiće kao osnova za priključak hibridnog pogonskog agregata koji će stići kasnije.

Dva sistema imaju 1.6-litarski turbo-četvorokrevetni motor koji će, za standardni hibrid, biti uparen.

Kada je uparen sa standardnim hibridom, očekuje se da isporuči 59 konjskih snaga putem elektromotora i litijum-jonskom baterijom od 1,49 kilovata na sat. Dobijaće se sa pogonom na prednje točkove i pogonom na sve točkove, a vezan je za isporuku do 227 konjskih snaga i 258 lb-ft obrtnog momenta.

S druge strane, priključni hibrid opremljen je e-motorom koji stvara 90 konjskih snaga i odlikuje se većom baterijom od 13,8 kVh. Za njega se vidi da ima 261 konjsku snagu, iako Hyundai nije otkrio nikakve podatke o dometu.

Obe varijante Santa Fe-a imaće i šestostepeni automatski menjač.

Prema Hyundaiju, ovaj potez ima za cilj postizanje veće efikasnosti goriva u vozilima u poređenju s generacijom koja odlazi.

Hibridni pogonski agregati takođe će se isporučivati sa tehnologijom kontinuirano promenljivog trajanja ventila, što se takođe vidi na novoj limuzini Kia K5 iz 2021. godine.

Iako su detalji dobijeni iz evropskog sedišta kompanije Hyundai, očekuje se da će iste karakteristike stići i u američki Santa Fe. Ali ono što je do sada potvrđeno jeste da američki kupci neće imati par motora sa dizel-om i osmostepenim dvostrukim kvačilom.

Hyundai Santa Fe iz 2021. godine trebao bi se naći u prodaji u Evropi ovog septembra, tako da kupci iz Sjedinjenih Država mogu uskoro očekivati više detalja o SUV-u.