Aspirator kao sastavni deo svake kuhinje


Za aspirator se može reći da je jedan od najvažnijih uređaja u svakoj kuhinji. Čak iako se kuva jednom nedeljno, trebalo bi da postoji aspirator jer je čak i jedno prženje dovoljno da soba postane puna dima. Ali, s obzirom na to da postoji mnogo dostupnih modela pri čemu svaki ima specifične osobine i tehničke karakteristike izdvojićemo Vam karakteristike koje je potrebno uzeti u obzir kako bi se suzio izbor pre odluke o kupovini. 

Čime se treba voditi prilikom kupovine aspiratora?

Ukoliko ste videli neki aspirator koji Vam se učinio pravim za Vašu kuhinju, pre kupovine bi trebalo da imate na umu određene stvari. Pre svega su to širina i visina. Treba znati koje širine aspirator bi se uklopio na predviđeno mesto i na koju visinu bi trebalo da se postavi. Zatim, treba obratiti pažnju i na moć uvlačenja. Aspirator mora biti snažan kako bi uvukao sve zagađivače i neprijatne mirise. Takođe, bitna stavka je i ventilacija. Treba postavti pitanje da li je moguće izbaciti dim napolje? Pored toga, potebno je razmišljati i održavanju i tome koliko često mu je potrebno čišćenje. Ono o čemu bi još trebalo da vodite računa jeste buka. Niko ne voli mnogo buke pa je pre kupovine potrebno proveriti koliko je bučan dok radi. Dizajn aspiratora je takođe stavka koju treba raszmotriti. Ttačnije dizajn aspiratora bi trebalo uskladiti sa dizajnom kuhinje. 

Koliko visoko treba postaviti aspirator?

Visina kuhinjskog aspiratora treba biti dovoljna niska da bi se pokupio sav kuhinjski dim, ali sa druge strane ne toliko niska kako aspirator ne bi blokirao Vaš pogled. Preporučena visina za postavljanje kosih aspiratora: od vrha stola do dna aspiratora bi trebalo da bude od 29 cm do 34 cm, i od 65 cm do 75 cm za regularno zidno montirane. Još jedna stvar koju bi trebalo razmotriti je visina plafona. 

Ako ste visoki, možda bi trebalo aspirator postaviti više kako recirkularni vazduh ne bi duvao nazad u Vaše lice i kosu. Međutim, previsoko montiranje može smanjiti njegovu efikasnost. Kao opšte prihvaćeno pravilo, nemojte postavljati aspirator više od 75 cm iznad kuhinjske ploče

Koliko snažan bi trebalo da bude aspirator?

Snaga usisavanja aspiratora se meri time koliko vazduha može uzeti u datom vremenu. To se obično predstavlja kubnim metrima po satu. Što je veći protok vazduha, veća je snaga ventilacionog motora unutar aspiratora i više struje troši kada se upali. Ukoliko češće pržite ili spremate nešto što se dugo kuva, treba uzeti aspirator sa većim protokom vazduha. Treba napomenuti i da ne treba uvek da se odlučite za aspirator sa najvećom snagom. Aspiratori različitih brendova možda imaju karakteristike koje unapređuju njihove sposobnosti. Postoje aspiratori koji se automatski prilagođavaju jačini proizvedenog dima.

Prilikom kupovine aspiratora  potrebno je da odredite šta Vam je najvažnije. Da li želite da bude tih? Ili da ima veliku snagu usisavanja? Da izgleda lepo? Svi ovi faktori utiču na cenu. Ali, kao i kod bilo kog kuhinjskog uređaja za koji god aspirator se odlučili,a potrebno je da ga održavate pravilno da bi Vas služio što duže.