Internet marketing


Najprostije rečeno, internet marketing predstavlja promovisanje proizvoda i usluga na internetu. Internet marketing predstavlja reklamiranje robe kupcima na globalnom nivou. Internet omogućava prodavcima da posluju na mnogo širem tržištu od nacionalnog. Neka vrsta robe zahteva dodatno angažovanje mimo tradicionalnih vidova oglašavanja i za nju je pravi odgovor internet marketing.

Internet je promenio lični i poslovni svet skoro svake osobe. Na internetu se nalazi milioni korisnih informacija, raznih recepata, video snimaka, foruma, slika, igrica i još mnogo toga. Na internetu možete naći i razne sajtove sa oglasima za posao različitih firmi, struka i delova zemlje. Nažalost, globalna pandemija uzrokovana koronavirusom svima nam je pokazala značajnost postojanja na internetu, kao i pristupa istom. Svaka firma koja je shvatila ozbiljnost situacije uložila je svoje resurse u internet poslovanje i time sebi obezbedila, ne samo opstanak na tržištu, već i napredak. Mnoge firme razmatraju ideju da ostanu dostupne samo online putem. Sposobnost prilagođavanja novonastalim situacijama i moć brzog reagovanja pokazatelji su iskusnih i uspešnih poslodavaca. Ulaganjem u internet poslovanje svaki preduzetnik je korak bliže ka sigurnom, boljem i dugotrajnijem poslovanju.

Internet marketing povezuje kreativne i tehničke aspekte interneta, uključujući dizajn, razvoj, oglašavanje i prodaju. Svaka firma koja želi da poveća svoje učešće na tržišu ili da dođe do novih kupaca, treba da uzme u obzir pravljenja sajta. Izrada sajta podrazumeva angažovanje kvalifikovanog tima programera u koji se treba uzdati da će datu zamisao predočiti u obliku sajta firme. S obzirom da se sajt pravi samo jednom i da on predstavlja glavni pristup kupaca firmi i pristup firme internet platformi, za njegovu izradu ne treba štedeti. Opet, kada se dobije finalni izgled sajta, angažovanje oko reklame firme i njenog poslovanja tek treba da počne.

SEO optimizacija sajta služi boljem rangiranju sajta na pretraživačima za određene ključne reči. Ključne reči na osnovu kojih će se vršiti ovaj proces treba da bude vezane za delatnost firme uz pretpostavku na koji način kupci pretražuju internet kada pokušavaju da nađu proizvod ili uslugu koju ta firma nudi. Na primer, ako se bavite izdavaljem apartmana na Zlatiboru, vaše ključne reči treba da budu – Zlatibor apartmani, apartmani na Zlatiboru i sl. SEO optimizacija je vrlo zahtevan i temeljit posao koji traje jako dugo. Razlog tog dugog trajanja jeste usavršavanje optimizacije kako bi neki sajt ostao na toj vodećoj poziciji na google pretrazi. Nakon toga što ste postigli željenu poziciju u pretrazi, kada biste SEO optimizaciju stavili po strani, vaš sajt bi samo polako padao na sve niže i niže pozicije. Uz to, napredak u optimizaciji sajta nije vidljiv odmah, već nakon nekog određenog vremena. Razlog tome je svakako indeksiranje sadržaja vašeg sajta koje zavisi od pretraživača (Google, Yahoo, Bing…). Cena optimizacije sajta zavisi od toga kolika je konkurencija za tražene ključne reči.

Pored sajta, svaka firma koja želi da dođe do različitih grupa kupaca treba da napravi i profil na društvenim mrežama. Facebook je i dalje najkorišćenija društvena mreža i na njoj se mogu naći kupci oba pola, različitih uzrasta, različite kupovne moći i iz različitih krajeva sveta. Facebook oglasi su oglasi putem kojih možete reklamirati stranicu na facebook-u ilii sajt. Na taj način možete dobiti i onaj procenat kupaca koji nisu ni znali za vaš proizvod ili do tada nisu ni razmišljali da li im treba.

Kupce i potrošače nekada možete naći tamo gde niste ni zamišjali da ih ima. Sa pravim vidom oglašavanja, svaka roba će doći do svog kupca.