Zašto je kafa omiljen napitak mnogih?


“Kafa prijatno miluje grlo i sve stavlja u pokret: ideje se gomilaju kao bataljoni velike vojske; bitka počinje.” – Honore de Balzac

Ovo je zaista omiljen napitak mnogih, konzumira se u raznim oblicima i čini da se osećamo bolje. Deluje na naš organizam, ali i psihu i mnogima je nezaobilazni pratilac svakog dana.

Spremili smo za vas tekst u kome ćete otkriti puno zanimljivih detalja i informacija o gorkoj tečnosti. Pozivamo vas da sve za kafu vidite ovde i pronađete odgovore na neka od najvažnijih pitanja i dilema.

Kafa ima dugu istoriju

Kafa je biljka koja daje zrnevlje koje se bere, suši i kasnije prži pa melje. Zanimljiva stvar je da se ubraja u voće što mnogi ne znaju.

Domovina kafe je Etiopija. Prema legendi jedan etiopski pastir je primetio da su koze živahnije kada grickaju plodove žbunaste biljke. Intrigiran i sam je probao zrna i postao svestan da se bolje oseća, da ima više energije i bolju koncentrisanost.

Da li je priča istinita niko ne zna, ali je tačno da kafa vodi poreklo odavde i da je dobila ime po regiji u kojoj je pronađena „Kafa“. Odatle je započela put na razne strane sveta i tako postepeno osvajala srca svih ljubitelja.

Arapi je u 15.veku počinju da gaje, a Jemen je bio najveći snabdevač kafe na svetu. Izvoz se vršio preko luke Moka, jedno od dobro poznatih vrsta koja je sigurno dobila ime upravo po ovom podatku.

Sa Bliskog istoka ona započinje put širenja ka Indiji, a 1555. dolazi i u sadašnji Instanbul. Turska je čuvena po kafi, ali se ona sada mnogo ređe pije na ovom području. Ipak, kod nas je ostala kao „turska kafa“ i pored espresso kafe je sigurno jedna od najtraženijih. Sve za kafu vidite ovde i otkrijte koje se kafe danas najviše traže.

Prve kafane na Balkanu su nastale kao mesta gde su muškarci pili kafu i pričali o dnevnim temama tako da je ovaj napitak utkan u naše temelje i mnogo je duže sa nama.

Umerene količine su i lekovite

Osnovni sastojak kafe je kofein koji stimuliše mozak i organizam. On utiče na budnost, koncentraciju, svesnost, pažnju, ali i podstiče oporavak i vraćanje energije pa je sastojak brojnih energetskih pića za sportiste.

Kafa ima antioksidante koji štite ćelije od starenja i umiranja, podstiče metabolizam što znači da ubrzava varenje i blag je dijuretik.

Kvalitetne mešavine kafa imaju mangan, kalijum, fosfor i magnezijum, ali i vitamine B1, B2, B3 i B5.

Umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od pojave mnogih bolesti: Parkinsonove, Alchajmera, pojave dijabetesa, kardiovaskularnih tegoba, smanjuje rizik od depresije

Dve šoljice dnevno su organizmu sasvim dovoljne, a ako volite da pije kafu i češće, onda birajte espresso sa mlekom ili druge vrste sa manjom koncentracijom kafe i kofeina, a  bez rizika po organizam.

Rituali pripreme i uživanja u šoljici kafe

Neko uživa u pripremi turske kafe, neko voli filter, ali je sve više onih koji imaju kućni espresso aparat i uz pomoć kapsule za kafu dobijaju savršen ukus i jednostavnu pripremu svaki put. Ovo je mali i kompaktan uređaj, jeftin, a efikasan u svakom trenutku.

Dovoljno je samo odabrati vrstu kapsule sa ukusom po želji i dobija se mirisan gorki napitak koji baš želimo da popijemo. Tu su klasične vrste, ali i kafa sa citrusima, vanilom, čokoladom, mlekom i raznim opcijama jačine za najbolje doziranje i pripremu koja je svaki put savršena.

I samo ispijanje se uvek vezuje za neke situacije. Nekima su to trenuci rezervisani za pauzu, uživanje sa prijateljima, intiman razgovor ili veća posvećenost poslu.

Takve asocijacije u našem mozgu stvaraju osećanja pa i pre nego što popijemo prvi gutljaj mi smo opušteniji, srećniji, odmorniji.

Iz svega toga proizilazi jasan zaključak – kafa ima jako psihološko delovanje na naše navike i pomaže nam da jasno definišemo neke od svojih rutina. To je velika moć svake šoljice ovog gorkog napitka.

Kafa je oduvek bila deo našeg života. Njome želimo dobrodošlicu, sa njom ispraćamo drage ljude. Kafa sa mnogima započinje dan, predstavlja idealno društvo i partner je u poslu.

Svedok je mnogih razgovora, upoznavanja, tuge i radovanja… Kafa je simbol otvorenog i iskrenog deljenja vremena sa drugima, ali i posvećivanja sebi i svojim obavezama.

Donosi realne benefite organizmu, ali i psihološki ima dobar uticaj pa se oduvek pije u raznim situacijama.

Sve češće se bira espresso za kućnu upotrebu uz pripremu desetine vrsta kafa i napitaka koji nju koriste. Sa druge strane, Turska je bila i ostala deo naše tradicije i napitak koji će ostati to u budućnosti pa korisnici često menjaju zahteve u skladu sa trenutnim raspoloženjem i potrebama organizma.

Koju kafu vi volite? Kada i sa kim je najčešće pijete?