Vodič za kupovinu odgovarajućeg modela televizora


Kupovina novog televizora danas je jako zanimljiva, budući da samo u jednom shop-u možete pronaći toliko različitih modela, sa tako mnogo funkcija, da ćete izgubiti pojam o vremenu isprobavajući šta je sve to novo savremena tehnologija donela sa sobom. No, šalu nastranu, postoje određene stvari koje bi trebalo da ozbiljno uzmete u razmatranje prilikom donošenja odluke koji ćete televizor kupiti za svoj dom. Bilo da ga kupujete za dnevni boravak, spavaću sobu ili, pak, svoj radni prostor, svi ovi koraci iz našeg vodiča će vam biti i te kako od pomoći.

Prvi korak: Koju dimenziju televizora odabrati?

Da li je svejedno da li će vaš televizor biti od 32 inča ili ćete ipak uzeti TV 65 inča?! Naravno da ovo ne može da bude svejedno, budući da su razlike između ova dva modela jako veliku u njihovim dimenzijama, a to znači da neće u svakom prostoru izgledati onako kako je potrebno, uklopljeno.

Bitno je da premerite pažljivo prostoriju u koju će se TV instalirati i postaviti, kako biste dobili određenu sliku o tome koliko je potrebno da bude veliki, ali i koje su to dimenzije ispod kojih se ne ide, odnosno iznad kojih se ne prelazi. Uz sve to se uzima u obzir udaljenost fizička od mesta sedenja od mesta koje je planirano za postavljanje TV-a. Bitno je da udaljenost bude otprilike duplo veća od dužine dijagonale televizora koji ste odabrali za svoj dom, odnosno radni prostor. Pravilno i dobro odabrana veličina učiniće da uživate u svakom trenutku gledanja omiljenih sadržaja na TV-u, bez ikakvog napora, smetnji, koje bi nastale i u slučaju biranja jako malog ili jako velikog televizora u odnosu na sam prostor. 

Gde postaviti TV 65 inča?

Uzmimo za primer jedan od, može se slobodno reći najtraženijih televizora kada je u pitanju njegova dimenzija. TV 65 inča nije nikako mali, njegova dijagonala iznosi čak 165cm, a i realne dimenzije su mu prilično velike. Zato se ova veličina nikako neće preporučivati za spavaće sobe, male sobe, mini dnevne boravke. Kada je u pitanju radni prostor, to pravilo ne može baš da važi u svakom trenutku, jer ukoliko se TV 65 inča unosi u radni deo zbog funkcionalnosti obavljanja poslovnih zadataka, onda je to iznad biranja dimenzija i estetskog momenta, a kada se uzima radi postavljanja i upotpunjavanja enterijera, onda se prati pravilo koje je vezano za dimenziju TV-a i veličinu prostora. 

TV 65 inča je televizor savršenih dimenzija za veće dnevne boravke, salone, koji imaju prilično udaljen deo za sedenje od mesta gde se TV nalazi. Na taj način se prostor uredno popunjava, bez prenatrpavanja, ali i bez osećaja da je manji u odnosu na prostor, i na taj način se obezbeđuje savršen ugođaj i doživljaj u toku gledanja. 

Koju rezoluciju TV-a odabrati?

U većini slučajeva, kada govorimo o klasičnom odabiru televizora za dnevne boravke i spavaće sobe, televizori imaju i više nego zadovoljavajuću rezoluciju i pružaju svi odličan ugođaj tokom gledanja. Međutim, svakako da postoje razlike među rezolucijama koje se vide već pri oznakama. Ukoliko uzimate televizore iznad 32 inča, bitno je da odaberete one sa Full HD rezolucijom, što je regularna i više nego dobra rezolucija. Međutim, kod televizora koji su velikih dimenzija, kao TV 65 inča, 75, 80 inča, rezolucija se povećava i označava se kao 4K i 8K. Ovo su već rezolucija u ultra HD formatu, dok je 8K trenutno najmoćnija koja je svetu poznata. Ovi modeli televizora pružaju neverovatan osećaj i doživljaj tokom gledanja, pa se najčešće i nazivaju kućnim bioskopom. Samu rezoluciju svakako birajte na osnovu svojih zahteva, potreba, onoga što znate da ćete gledati i onoga što biste voleli da imate. 

Dodatne mogućnosti 

Jedna od najvažnijih mogućnosti kao dodatnih, jer nije obavezna da je TV poseduje, jeste smart tehnologija. Ovo je mogućnost povezivanja sa internetom i brojnim platformamama za striming, gledanje najrazličitijih sadržaja i slično. Napredna tehnologija je dala i pametne televizore koji pružaju mnogo više od samog gledanja programa na dostupnim kanalima, pa ukoliko volite sve te prednosti savremene tehnologije i imate vremena i interesovanja, bitno je da ovakve dodatke ne propuštate. Kada govorimo o ostalim dodacima, kao što su uparivanje TV-a sa drugim uređajima i njegovo povezivanje sa njima, danas skoro svi dostupni modeli te mogućnosti imaju u svojoj osnovnoj ponudi, o čemu nije potrebno mnogo, niti dodatno razmišljati. 

Šta sa zvukom TV-a?

Možda i najveći nedostatak današnjih televizora jeste audio doživljaj. Naravno, nije loš, niti su zvučnici na modelima televizora loši, ali njihov fizički izgled, same fizičke karakteristike, ne ostavljaju mnogo prostora za razvoj vrhunskog audio sistema u njihovom sklopu. Zato je bitno da, ukoliko želite neverovatne audio efekte u trenucima gledanja omiljenih sadržaja, ipak dodatno uložite u zvučnike i audio sisteme koje ćete naknadno instalirati i povezati sa svojim TV-om.