Moda generacije Z: Po čemu razlikuje od mode milenijalaca?


Generacija Z, toliko različita od milenijalaca i bumera donela nam je mnoge novine, od pogleda na svet, na ekologiju, na međuljudske odnose, pa sve do mnogo pozitivnijeg odnosa prema ljudskom telu. Zbog promenjenog – pozitivnijeg odnosa prema ljudskom telu, logično je da se promenila i moda i odnos prema odevanju. 

Dok milenijalci i dalje leče svoje komplekse, decenijama nametane od strane popularne kulture, modne industrije i društva i pokušavaju da prestanu da svoje telo prilagođavaju modi, odnosno garderobi, generacija Z je potpuno drugačija. Pripadnici ove generacije snažno odbacuju standarde koje je decenijama nametala modna industrija i izričito odbijaju da trpe bilo kakve neudobnosti zbog mode i to je ono po čemu se najviše razlikuju od milenijalaca. Dakle, nije poenta u stilu, već u odnosu prema garderobi, pripadnici generacije Z prihvataju svoja tela takva kava jesu i odeću prilagođavaju sebi.

Novi brendovi

Upravo zbog potpunog obrta u odnosu prema modi, ali i porasta kupovne moći pripadnika generacije Z došlo je do potresa u svetu mode. Tradicionalni brendovi se nisu u potpunosti snašli i prilagodili novom ukusu mladih. Međutim, pojavili su se novi brendovi koji prate, pa čak i diktiraju ukus generacije Z. Danas su, na primer, među mladim devojkama mnogo popularnije Disquared patike nego UGG čizme koje su njihove majke obožavale. 

Popularni stilovi

Mladi su danas prilično zaljubljeni u retro stil koji su potpuno prilagodili svom ukusu. Takođe vole da kombinuju nespojive stvari – elegantne i sportske komade garderobe. Generacija Z je itekako svesna ekoloških problema sa kojima se suočavamo pa zbog toga mnogi njeni pripadnici radije kupuju garderobu održivih i eco friendly brendova. Zbog svega navedenog ne treba da čudi da su mnoge pripadnice ove generacije u stanju da komad garderobe kupljen u second hand butiku ili iskopan u bakinom ormaru iskombinuju sa high street komadima garderobe.

Inače, pripadnici ove generacije su opsednuti modom dvehiljaditih i modne trendove sa početka milenijuma prilagođavaju svom ukusu. Vole streetwear stil inspirisan hip – hop kulturom. To podrazumeva prevelike dukseve, široke farmerke, trenerke i patike sa debelim đonom. Već smo pomenuli da su se pojavili brendovi koji prave obuću i odeću baš po meri mladih. Oni su jako brzo postali popularni među mlađom generacijom.

Zbog čega mladi vole Disquared patike? 

Mladost je sama po sebi buntovna i revolucionarna i takva treba da bude. Vekovima unazad je težnja svih mladih da se razlikuju od prethodnih generacija. Oni vole kroz različita interesovanja, hobije, ali najviše kroz modu, da poruče: „Mi nismo isti kao naši roditelji“. Samim tim nije ni čudno zbog čega su Disquared patike toliko popularne među generacijom Z. 

Dok su njihovi roditelji nosili, a i dalje nose, patike drugih brendova, kao što su Nike, Adidas, Converse, mladi danas radije biraju druge, trenutno popularne brendove. Među njima su i Disquared patike. Ono po čemu se patike ovog brenda izdvajaju, osim po tome što nisu brend koji nose njihovi roditelji jeste i njihov dizajn. 

Iako se Disquared patike mogu pronaći u više različitih modela (za trčanje, za svaki dan, za uz haljine) njihov dizajn je jedinstven i drastično se razlikuje od dizajna tradicionalnih brendova sportske obuće i odeće popularne među milenijalcima i bumerima. Počevši od kombinacije boja, izgleda đona, pa sve do spajanja naizgled nespojivog kod određenih modela (zebra dezen na dubokim platnenim patikama…). Baš zbog toga što se modeli patika ovog brenda mogu naći u različitim dizajnima i dezenima, odlično se slažu uz odevne stilove koje pripadnici generacije Z vole, street style, genderless ili retro. Već smo pomenuli da mladi danas radije biraju obuću sa visokim đonom, vole da kombinuju različite stilove (elegantno i sportski, retro sa ultra modernim duksevima…) da patike ovog brenda zadovoljavaju sve te njihove modne zahteve. 

Na kraju, treba pomenuti da su Disquared patike omiljene među influencerima, a to mnogo doprinosi njihovoj popularnosti. Mladi se danas ugledaju na popularne ličnosti sa društvenih mreža tako da roditelje ne treba da čudi ukoliko njihovi tinejdžeri izraze želju za patikama baš ovog brenda. Budite sigurni da je tome, osim već pomenutog zanimljivog dizajna, doprinela i neka poznata ličnost sa Tik Toka ili Instagrama.

Da li ove patike mogu da se kupe u Srbiji?

Iako je naša zemlja jako dugo bila van mapa velikih modnih brendova, danas je situacija mnogo drugačija. Nekada je za nabavku stvari poznatih brendova bilo neophodno putovati u inostranstvo, ili kasnije naručiti online i plaćati papreno poštarinu i carinu. Brendirane stvari se danas kod nas mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Tako se danas omiljeni brendovi mladih, kao što su Premiata ili Disquared patike ili Off white garderoba mogu pronaći u tržnim centrima u svim velikim gradovima u zemlji.