Tuš kabine – mali kutak od velikog značaja


Jedna od važnih uloga svakog kupatila je i funkcija kupanja za šta se moraju predvideti dovodi i odvodi vode, ali i sanitarije koje to olakšavaju. Tuš kabine se najčešće koriste za ovu svrhu i sastavljaju se od kabine tj. stakla za tuš kabinu i tuš kadice čime se dobija ograđen prostor za lakše i čistije tuširanje.

Na ovaj način se štedi prostor, skraćuje period čišćenja, ostatak kupatila je zaštićen od prskanja vode, a korisnici su bezbedniji i zaštićeni od klizanja i padova.

Savremeni modeli donose i neke nove prednosti, kao što je elegantniji dizajn i manje zauzimanje prostora uz jednostavniju upotrebu. Ipak, na tržištu postoje razne varijante koje imaju neke jedinstvene osobine pa je važno odabrati najbolje vrste prilikom uređenja kupatila.

Potragu započnite od izbora odgovarajuće tuš kadice za savršeno uređeno kupatilo

Iako se na tržištu često nude gotovi modeli, najbolje je samostalno doneti odluku o vrsti tuš kabine, a to znači da pronađete odgovarajuće staklo za tuš prostor i odgovarajuću tuš kadicu.

Ako volite kadu i uz tuš kabinu možete imati brojne prednosti, a najpre odabirom dubokih tuš kada koje mogu da pruže najbolje od obe vrste, da ne zauzimaju puno mesta, a da imaju dubinu koja može da zadržava vodu kao u kadi.

Ipak, danas su najtraženije plitke podne kadice, one koje su visoke svega nekoliko centimetara, u ravni sa podom čime se dobija vizuelno veći prostor i komfornije korišćenje.

Ove kadice su lakše za održavanje, ali i bezbednije za ulazak čak i starijih osoba, dece i lica koja imaju poteškoće u kretanju. Jednostavno, njen nivo je tik iznad poda i takav izgleda odlično i u manjim i u velikim kupatilima.

Naravno, za tuš kabinu je važno odabrati i oblik koji može biti polukružni, kvadratni ili pravougaon. Svaki model je osmišljen tako da maksimalno iskoristi raspoloživ prostor i uklopi se u postojeće uređenje kupatila.

Dimenzije su najčešće 80×80 cm, 80x90cm, ali i veće. Postoji odgovarajući model za svako kupatilo i sve zahteve u opremanju jednog prostora.

Tuš kabine – stakleni paravani sa ili bez vrata za najkomfornije tuširanje

Velika prednost kupanja u tuš kabini se ogleda u mogućnosti zatvaranja prostora čime se dobija privatnost, toplija sredina za kupanje, a čuva se i ostatak prostora od vode koja se prosipa.

Model se bira prema vrsti kadice koja je polukružna ili ugaona i najčešće je bez leđa, tj. pločice su te koje zatvaraju tuš kabinu na strani gde su zidovi.

Odabirom kvalitetne kabine uređenje kupatila je estetski bolje, ali i praktične za održavanje pa treba imati na umu osobine najboljih modela tuš kabina.

Staklo bi trebalo da bude kaljeno, jako i otporno, a najdeblje je 8 mm što je sasvim dovoljno i za najzahtevnije korišćenje. Razmislite o modelima sa premazom protiv skupljanja kamenca, staklom u boji, peskirano što može biti dekorativan detalj u prostoru i olakšati održavanje.

Ipak, ako je reč o malom prostoru, najbolje je birati providno staklo čime će se kreirati iluzija većeg prostora iako je pregrađen.

Ram tuš kabine mora biti lagan, a najbolje je kada su svi delovi od aluminijuma ili inoksa, uključujući i klizače, šine i ručke. Plastika se češće kvari, a sklona je nakupljanju buđi. Sa metalnih delova ona se lako spira, a ramovi uvek izgledaju odlično i funkcionišu besprekorno.

Što se tiče dimenzija, kao što je rečeno, one se biraju u skladu sa tuš kadicama, a svakako će dobre savete dati i stručna lica koja će vršiti ugradnju. 

Prilikom uređenja kupatila možete odabrati i način otvaranja tuš kabine – sa jednim ili dvoja vrata, klizno ili klasično, harmonika vrata…. Nude se brojne mogućnosti tako da se kreira personalizovan prostor za kupanje, opremljen tako da zadovolji potrebe svojih korisnika.

Važno je pre kupovine proučiti bogatu ponudu koju imaju prodavnice kupatilske opreme i pronaći najbolje opcija i u oblasti tuš kadica i u kabinama. Na ovaj način se dobija konačan izgled najboljeg odabira od obe vrste, dugotrajnost i kvalitet uz visoke estetske standarde. Novi modeli to svakako mogu i uz tuš baterije prave oazu za kupanje u svakom kupatilu.

Naravno, kvalitetna tuš kabina košta više, ali se isplati jer funkcioniše besprekorno i izgleda jednako dobro kao u momentu ugradnje. Ona se lako čisti, bezbedna je za korišćenje i ukras u svakom kupatilu. Zaista mala promena koja pravi veliku razliku.