Suncobrani u ugostiteljstvu kao ključni element za udobnost na otvorenom


Dolaskom lepog vremena, bašte kafića i restorana postaju punije, a sa prvim sunčanim danima javlja se i potreba za zaštitom od sunca. Nekada zbog prilagođavanja na intenzitet svetlosti, nekada jer letnje vrućine stižu ranije nego što smo navikli, potreba za hladom postaje očigledna. Prilikom izbora mesta za ispijanje kafe ili obrok, često se vodi računa o dostupnosti hladovine, odnosno prisustvu tendi i suncobrana.

Suncobrani možda nisu uvek presudni faktor pri izboru mesta, ali svakako prave značajnu razliku.

Iako su poznatiji kao plažni rekvizit, suncobrani su čest i gotovo neophodan element u gradskim baštama kafića i restorana. Možda ih ne primetimo dok direktno ne utiču na naš komfor – kada sunce sija direktno na nas, a suncobran nije otvoren, osjećaj može biti neugodan. Bez suncobrana, teško je zamisliti prijatan boravak na otvorenom u urbanim područjima, gde beton i asfalt dodatno pojačavaju osećaj vrućine.

Atmosfera u baštama ugostiteljskih objekata značajno zavisi od suncobrana. Oni ne samo da štite goste od sunčevih zraka već i stvaraju osećaj prijatnosti, omogućavajući uživanje u jelu i piću bez ometanja. Osim toga, suncobrani doprinose estetici prostora, pružajući osećaj intime i privatnosti užurbanoj gradskoj sredini. U vrelim letnjim danima, hlad koji pružaju može biti ključan za izbor mesta za opuštanje i druženje. Sve ovo ukazuje na to da suncobrani igraju važnu ulogu u ugostiteljstvu, čineći boravak na otvorenom znatno prijatnijim i privlačnijim.

Na ugostiteljima nije lak zadatak kada opremaju baštu, bar ne kada su u pitanju ugostiteljski suncobrani

Mnogo je toga na šta treba obratiti pažnju kada se biraju ugostiteljski suncobrani – počevši od njihove veličine, do njihove izdržljivosti. Naime, nije isto ako vam treba suncobran za terasu ili ako je to klasična bašta.

Pre svega treba izabrati odgovarajuću dimenziju, što je najbolje posavetovati se sa onima koji izrađuju i prodaju suncobrane, jer imaju više iskustva i znaju koje je rešenje najfunkcionalnije. Naravno, sama konstrukcija treba da bude s jedne strane lagana za upotrebu, a s druge dovoljno čvrsta da bi mogla dugo da izdrži sve vremenske prilike. Sam izbor boje i materijala je nešto što je estetska strana – svi materijali imaju UV zaštitu i vodootporni su.

Takođe, potrebno je i odlučiti se da li želite suncobrane s karnerima ili bez njih, što takođe zavisi od samog stila ugostiteljskog objekta. Ništa manje važna nije ni betonska baza na koju montirate suncobran i koja ga čini stabilnom, te je potrebno izabrati onu koja odgovara veličini suncobrana. 

Ne samo zaštita, već i prostor za reklamu

Kada smo se odlučili za model i veličinu suncobrana, sledeće što dolazi na red jeste njegovo brendiranje. Suncobrani inače mogu biti dobra reklama – jer su vidljivi mnogo više nego natpis na ugostiteljskom objektu. To je jedan način brendiranja – postavite naziv ili logo svog objekta i s vremenom ćete postati i te kako prepoznatljivi. S druge strane, neretko na ugostiteljskim objektima vidimo već poznate brendove pića ili proizvoda koji su već aktuelni i koji služe da privuku goste koji vole te određene brendove.

Štampa loga i svega što zamislite je moguća, čime možete postići i originalnost u dizajnu, naravno, ako je vaš saradnik pouzdana i firma koja se bavi savremenom štampom na najrazličitijim vrstama materijala. Svoj suncobran možete i da poručite putem linka, ne morate nužno otići u štampariju da se opredelite za model suncobrana i dizajn štampe. 

Kojim još elementima možete obogatiti svoj ugostiteljski prostor

Naročito kada se neki ugostiteljski objekat tek uređuje i treba da se pripremi za otvaranje, potrebno je uraditi sve što može doprineti što boljem brendiranju. Tako treba da se uzmu u obzir sve stvari koje su jednom kafiću ili restoranu neophodne, a da ih opet ne bude previše. Jedna vrlo odmerena personalizacija, u prevodu.

Dakle, tu u obzir mogu doći sto i stolice sa ištampanim brendom, ili pak jastuci, lazy bagovi i slično. Zatim, u ponudi su i stolnjaci, kecelje i ostali tekstil koji se koristi u ugostiteljstvu, što može biti prilično efektan detalj , i koji može doprineti svakoj vrsti stila, bilo onom prefinjenom, ili neobaveznim i retro, sve baš onako kako ste zamislili

Neko u priču opremanja i uređivanja i brendiranja lokala ulazi sa idejom – tačno ima zamisao kako će šta izgledati, koji font slova, koja veličina, osmišljen logotip. Ipak, možda je mnogo više onih kojima je potrebna pomoć u tom procesu osmišljavanja. Zato firme koje se bave štampanjem imaju u svom timu iskusne grafičke dizajnere koji znaju da vam ponude i neka rešenja onda kada vi nemate svoje, ili da dopune i unaprede vaše početne zamisli.

Osim što poseduju znanje iz oblasti dizajniranja, na osnovu iskustva će vam ponuditi rešenja koja su se pokazala uspešnim. Ono što je dobra stvar kada izaberete firmu koja će izvesti u delo sve vaše zamisli, jeste da one usluge osmišljavanja teksta i logotipa koji se štampa ne naplaćuju, što u priči kada imate dosta troškova oko svega predstavlja dodatmi plus.