Najčešći problemi koji se javljaju u kupatilu i kako ih rešiti


Ako ste relativno skoro uredili svoj životni prostor, verovatno ste veliku pažnju poklanjali svim detaljima u svakoj prostoriji. Sve je savršeno, nameštaj, dekoracija, zavese, tepisi, kombinacija boja je odlična. Ali kupatilo je mogući problem, jer vidite da nije sve onako kako bi trebalo da bude.

Kvarovi u kupatilu su nešto što je veliki stres, a pogotovo ako su majstori skoro završili sav posao. Stara kupatila neminovno imaju češće kvarove, i svaki kvar je neophodno odmah sanirati kako ne bi doveo do još većih problema.

Neki kvarovi mogu imati veze sa odvodom i cevima, dok se neki kvarovi vezuju za razne uređaje koji se nalaze u kupatilu. Kanalizacija i vodovodne instalacije mogu biti problematični, naročito ako živimo u zgradi. Može doći do zapušenja odvoda, i to ne našom krivicom, već krivicom drugih stanara, i tu nastaju problemi. 

Curenje slavine i glave tuša

Nekada i ne obratimo pažnju kada vidimo da negde curi voda, sve do momenta kada nam dođe račun za utrošenu vodu znatno uvećan. Višak vode koja konstantno izlazi može stvoriti veći problem, a to je buđ. U principu, curenje se uglavnom rešava zamenom gumice. A kada to ne pomogne, onda se mora zameniti slavina, što je opet jeftinija investicija nego da vam se stvori vlaga i buđ, ili da plaćate veće račune.

Isto tako, ako je voda puna kamenca, vremenom će se kamenac taložiti, ili neprestano morate čistiti površine sa kojih curi voda, kako se kamenac ne bi taložio. Ako je se kamenac već nataložio, morate koristiti neko sredstvo koje otklanja kamenac ili na kraju zameniti glavu tuša, koji je veoma podložan zadržavanju kamenca. 

Neprijatan miris 

Slivnik je mesto odakle nam dolazi neprijatan miris. Slivnici se nalaze i u kupatilu ali i u kuhinji. Ono što je obično uzrok neprijatnog mirisa jeste sifon. Ako je on neispravan ili neki njegov deo, neprijatan miris će veoma brzo zavladati prostorijom. Bonomini sifoni su rešenje za bilo koji problem ove vrste, bez obzira da li se radi o slivnicima na podovima, sudoperi, lavabou, tuš kabine, kade, ili odvodu veš mašine. Preporuka je da ovo odradi stručno lice, kako biste bili sigurni da je sve pravilno urađeno.

Bonomini sifoni su napravljeni od kvalitetne plastike, a kada vodoinstalater pregleda gde je problem, on će pregledati i vodovodne ventile, koji su takođe jako važni. Nekada je potrebno samo očistiti sifon od raznih nečistoća, koje su se vremenom nakupile, a nekada se on mora zameniti i tada su odlično rešenje bonomini sifoni. 

Curenje vodokotlića i zapušena wc šolja

Vodokotlić je veoma čest problem, i često ljudi i ne znaju da imaju problema sa njim. Vodokotlić koji curi može znatno povećati protok vode. To automatski znači veći račun za vodu. Ali, uzrok može biti i ručka za vodu, koja se veoma često zaglavi i napravi problem.

Wc šolja koja često zapuši, zna biti problem koji sve nervira. Uzrok je najčešće toalet papir, jer kada ga ima u većoj količini u wc šolji ne može da ode dalje u kanalizaciju. Tu na scenu stupa otpušivač, a nekada i sajla. Ovo ćete uglavnom sami moći da rešite, samo je potrebno da pri ruci imate neophodan alat. 

Vlaga i buđ

Vlaga je čest problem, pogotovo ako ne postoji ventilacija, ili ona nije dovoljna da spreči kondenzaciju i stvaranje vlage. Ako je ventilacija neispravna, zovnite profesionalce, koji će je zameniti i na taj način rešiti problem. Najbolje je ako u kupatilu postoji prirodna ventilacija, odnosno prozor, ali na žalost ovo je veoma retko u zgradama sa velikim brojem stanova. Zato ventilacija mora biti jaka.

Ako uočite kapljice vode na prozorima ili zidovima, to je uvek znak da je vlažnost velika i da je ventilacija slaba. Popravka ventilacije nije skupa investicija i lako je rešiv problem. Sve ovo je važno da na vreme odradite jer ako je se već stvorila buđ ona može izazvati mnoge zdravstvene tegobe. Alergije, oslabljen respiratorni sistem, samo su neki od problema koje može izazvati buđ. Što pre je otklonite uz pomoć nekog sredstva, i ugradite bolju ventilaciju.

Kako pronaći dobrog vodoinstalatera?

Kvalitetan i iskusan vodoinstalater je najbolja preporuka. Ipak, ukoliko živite u većem gradu i konkurencija je veća, pa svakako treba izabrati najboljeg stručnjaka. Ako među porodicom ili prijateljima možete dobiti preporuku za nekog majstora, koji se njima pokazao kao stručan i kvalitetan, odmah ga pozovite.

Nekada preporuku za vodoinstalatera možete dobiti od kolega sa kojima radite. Kvalitetan majstor ne mora da znači da je i najskuplji, ali preporuka je da svakako proverite cene rada pre nego što nekog angažujete.