Koliko poznajemo poljoprivredna mehanizaciju?


Poljomehanizacija danas i nekada ne mogu da se porede. Vremenom je poljomehanizacija primenom savremenih tehnologija postajala sve bolja da bi danas ona imala mnogo veći značaj nego ranije. Osim toga rad na polju dosta je olakšan. Poljoprivredna mehanizacija danas dosta je savremenija u odnosu na nekadašnji period. A u prilog tome govori i sama situacija na terenu, svi možemo videti koliko je rad na polju olakšan mnogima, razni uređaji koji se mogu primetiti na mnogim traktorima dosta olakšavaju rad vozačima dok laserom vođeni traktori ili kombajni koji funkcionišu prek gps-a takođe nisu retkost. Poljoprivrednu mehanizaciju dakle možemo definisati ko skup raznih poljo mašina koje obavljaju razne poljoprivredne radove. Traktori, kombajni, kosilice, sejačice, plugovi i razne druge mašine deo su onoga što mi danas nazivamo ppljorpivrednom mehanizacijom.

Pogonske mašine

Najpoznatija poljo mašina je traktor. Pomoću traktora mi danas obavljamo razne operacije na polju i on spada u pognsko vučne mašine. Nastala od latinske reči trahere reč traktor označava vući. Trkator koristimo kada želimo da obavimo neku od radnih operacija kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima vukući, noseći il idajući im pogon. Traktori se dele na jednoosovinske i dvosovinske točkaše i oni poseduju dvotaktni, četvorotaktni benzinski i dizel motor koji može da ima 1-4 cilindra. Ukoliko kupujete traktor uvek imajte na umu jednu stvar a to je da se njegovi traktorski delovi mogu lako naći u svim bolje opremljenim radnjama za poljomehanizaciju.

Ono što je bitno da napomenemo jeste da ukoliko planirate kupovinu traktora dobro se informišete o samoj temi ili ukoliko ne posedujtete određeno znanje iz date oblasti onda bolje povedete nekog ko ima više iskustva o samim traktorima i njihovoj kupovini. Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor traktora raznih marki počev od Massey Ferguson traktora, preko John Deere do IMT traktora.

Priključne mašine

Među najpoznatijim priključnim mašinama su tanjirače, drljače i plugovi. Plugovi se jako često koriste jer nam oni služe za oranje zemlje. Delimo ih na jednoobrazne i višebrazdne u zavisnosti od toga da li je oranje plitko ili duboko takođe uzimajući u obzir snagu i potrebu traktora. Tanjirača se koristi kada je zemljište potrebno usitniti. Ova mašina mrvi, drobi i meša zemlju i može biti V ili X sve u zavisnosti od položaja baterije. Tanjirače su nošene ili vučene i sastoje se od glatkih i nazubljenih diskova. Tanjirača se koristi onda kada je potrebno zaoravanje pred jesenju setvu, kod sitnjenja stabljika, suncokreta, kukurozovine. Isto se koristi i kod međuuredne obrade u vinogradima i voćnjacima.

Kombinovane mašine

Najpoznatija kombinovana mašina je kombajn. On nam služi za setvu različitih žitarica kao što je soja, uljana repica, grašak, pasulj. Kombajn kombinuje tri različite operacije u jednom procesu a to je setva, vršidba i odvajanje zrna slame od pleve. Kombajn je jako skupa investicija pa se ređe kupuje a više iznajmljuje. Ova mašina dosta štedi troškove rada poljorpivrednicima a sa druge strane vreme tokom žetve.