Kako da od dvorišta napravite savršen kutak za uživanje


Dvorište je jedan od najvažnijih delova svake kuće, i oni koji ga imaju znaju koliko je ono dragoceno. U njemu se provodi jako puno vremena, pa nije ni čudo zašto ga oni koji ga imaju, brižljivo uređuju i neguju. Veličina dvorišta određuje načine na koje ga možete urediti, ali i najmanje parče ovog kutka može izgledati bajkovito nakon završetka radova. Inspiraciju možete pronaći u mnogim časopisima koji se bave uređenjem dvorišta, ali i na internetu. Verovatno će vam biti teško da se odlučite između brojnih stilova i mnoštva ideja, ali to su sve slatke muke.

Prilikom započinjanja radova na uređenju dvorišta, prvo i osnovno je da imate plan. Na kraju, svi elementi treba da odaju utisak harmoničnosti i prirodne celine. Ako niste vični, najbolje je da konsultujete nekoga ko je stručan i bavi se pejzažnom arhitekturom. Ako volite i imate smisla za ovakvu vrstu uređenja, onda za vas ne postoje granice, čak i sa malim budžetom. Jer, čitavo sređivanje ne mora puno da košta, osim ako ne želite neke skuplje vrste drveća ili cveća u vašem dvorištu.

Posetite najbliži rasadnik i izaberite biljke za vaše dvorište

Osim lepog travnjaka, lepo je u dvorištu imati i poneko stablo prelepog drveća, kao i razne vrste cveća. Naravno, sve ovo treba uskladiti sa površinom koju obuhvata dvorište, i ne preterivati sa ogromnim brojem stabala i cveća. To na kraju nikako ne izgleda lepo, već pretrpano i napadno. Ukoliko u blizini imate rasadnik, najbolje bi bilo da sa stručnim licem popričate o veličini dvorišta i svojim idejama za njegovo sređivanje. On će vas uputiti šta je to što bi odgovaralo vašim željama i potrebama, ali daće vam i savete kako da vam sve te biljke dugo traju.

Rasadnik je mesto u kome možete pronaći brojne vrste drveća ali i cveća, pa nemojte bežati od ove opcije. Pri sadnji cveća najbolje bi bilo da kombinujete više vrsta koje cvetaju nekoliko godina i naizmenično, kako biste veći deo godine uživali u šarenilu vaših biljaka. Razmislite i o sadnji lekovitog bilja, poput lavande ili žalfije, koje imaju neodoljive mirise. Ako vam je dvorišni prostor mali, nemojte saditi više od jednog drveta, neka ono bude dominantno, a ostatak prostora ukrasite biljkama i cvećem.

Detalji su podjednako bitni

Ukoliko želite možete napraviti stazicu od kamenčića u dvorištu, ili pak uokviriti pojedine biljke kamenjem, kako biste ukrasili te delove. Možete koristiti više veličina kamenja, ali i kamenčiće različite boje, zbog samog efekta. Danas su dostupne razne vrste niskih ograda, kojima možete ukrasiti prostor oko biljaka, ili pak iskoristiti drvene oblice u ove svrhe. Cigle mogu biti veoma korisne u uređivanju spoljašnjeg prostora, i pomoću njih možete napraviti mnogobrojne detalje koji će izgledati savršeno. Stari sanduci, drvena burad ili stare gume od nekog automobila, mogu biti idealna alternativa običnim saksijama za cveće. Stare šerpe, ili neke dotrajale stolice i drugi predmeti iz domaćinstva mogu biti odličan detalj u dvorištu, a nećete potrošiti nijedan dinar na njih. 

Baštenski nameštaj za potpuno uživanje 

Nakon sadnje biljaka, na red dolaze komadi nameštaja koji će krasiti čitav prostor. Pored mnogobrojnih baštenskih garnitura, koje možete kupiti, uz malo mašte, baštenske komade možete napraviti i sami. Ukoliko imate stare palete ili stare drvene komode, koje vam više ničemu ne služe, možete im podariti novu svrhu, a za to vam neće trebati neka velika količina novca. Od paleta možete napraviti stočić, stolice ili neku klupicu. Za one koji imaju malo veću površinu dvorišta u obzir dolaze i veće garniture od paleta. Možete ih obojiti u neku vedru boju i zaštititi lakom. Na kraju dodajte im neke jastučiće u boji, kako bi svi ti komadi bili udobniji za sedenje i potpuno spremni za uživanje u lepim danima.