11. nedelja trudnoće – čudesan razvoj bebe se nastavlja!


11. nedelja trudnoće je gotovo trećina pređenog puta na kraju koga ćete svoje dete uzeti u ruke! Još 7 dana i završava se treći mesec trudnoće kada se fetus ubrzano razvija i formira sve svoje karakteristike. Iz nedelje u nedelju se dešavaju neverovatne stvari i sa bebom, ali i sa telom majke.

Kakve promene karakteriše 11. nedelja trudnoće? Šta se događa sa telom bebe, a kakve promene oseća majka? Koje preporuke treba poštovati u ovoj, jedanaestoj sedmici?

Spremili smo sve odgovore i zato nastavite sa daljim čitanjem.

Beba u 11. nedelji trudnoće

Fetus ima otprilike 8 grama i dugačak je oko 5cm. Vrlo je aktivan mrdajući ruke i noge. Ipak, majka još uvek to ne oseća i neće sve do 4. meseca. Telo bebe je sve proporcionalnije iako je glava bebe i dalje dosta veća od tela.

11 nedelja trudnoće je obeležena stvaranjem spoljnih ženskih odnosno muških obeležja, kod dečaka se razvijaju testisi, a kod devojčica jajnici. Razvija se i dijafragma pa beba povremeno počinje da štuca. U vilici se formiraju zameci budućih mlečnih zuba.

Prstići na rukama i nogama su odvojeni jedan od drugog, zenice se formiraju, a pluća polako počinju da funkcionišu tako da beba udiše i izdiše male količine plodove vode. Jezik dobija receptore za ukus, a telo postaje osetljivo na dodir.

Svi organi počinju da dobijaju završnu formu i kreću sa funkcionisanjem u11. nedelji trudnoće.

Kako trudnica podnosi promene pred kraj tromesečja?

Sada mnoge trudnice mogu da odahnu jer je jedanaesta i dvanaesta nedelja period kada se povlače rani simptomi trudnoće – mučnina, povraćanje, netolerancija na pojedinu hranu i mirise, umor i promene raspoloženja…

Metabolizam nastavlja da se usporava što će doneti prve kilograme, a pojaviće se gorušica i problemi sa probavom. 11 nedelja trudnoće je idealno vreme da se započne ishranom bogatom vlaknima koja će pomoći normalnom varenju. Gorušica će proći uz slane krekere i blago uspravljeno spavanje onda kada su njeni napadi najjači. 

Materica zauzima celu karlicu, a pupčana vrpca hrani bebu i prečišćava plodovu vodu pa će i hormonalne promene biti sve manje burne. Lekar i dalje pomno prati trudnoću i iščekuje se 12.nedeja kada će se konačno videti da li je plod formiran pravilno.

Od 11 nedelje počinje novi period u trajanju trudnoće. Telo će početi da dobija spoljne obrise trudnoće pa ako niste do sada, ovo je idealno vreme da nabavite komotniju garderobu i da se posvetite sebi.

Roditeljstvo započinje sa prvim trudničkim danom 

Ni jedna trudnoća nije ista i možete se već sada susresti sa prvim izazovima i brigama roditelja. Ubrzo će se raditi 4D ultra zvuk, ali i prenatalni testovi na genetske promene kod bebe ako bude bilo potrebe. Lekari samo žele da isključe i najmanje nejasnoće pa je važno da se prate saveti i veruje ginekologu oko preporuka.

Sa ocem deteta vi činite tim pa podelite sve nejasnoće i strahove koje nosi prvo tromesečje. Kako se vaša fizionomija bude menjala i vi budete osetili pokrete novog života u sebi strahovi će biti manji, a činjenica da ćete imati jednog člana više sve realnija.