Tri najčešća kvara na automobilu i kako ih rešiti

servis automobila

Značajan deo svetske i naše populacije poseduje vozačku dozvolu. Treba napomenuti odmah na početku da od tog ukupnog broja koji poseduje ispravu za upravljanje vozilima B kategorije nisu svi aktivni vozači. Broj registrovanih vozila u 2021. godini beleži malo više od dva miliona za našu zemlju. 

Dakle, značajan deo naših građana koristi automobil kao jedno od glavnih prevoznih sredstava. Iako cene goriva rastu zbog sveopšteg stanja na tržištu i generalnog rasta cena, upotreba automobila ne opada. 

Njihovo korišćenje bez redovnog i vanrednog održavanja ne bi bilo moguće, kako sa aspekta ispravnosti tako i sa aspekta bezbednosti saobraćaja na putevima. 

S toga vam u nastavku donosimo nekoliko najčešćih kvarova koji se mogu desiti na vašem vozilu i savete za njihovo rešenje. 

Problemi sa volanom i upravljanjem – treba proveriti servo pogon

Ako tokom vožnje u bilo kom trenutku osetite težinu u manipulaciji sa volanom koju mogu pratiti i neobični zvukovi i druge promene savet je da što pre bezbedno zaustavite vozilo pored puta. Ovo može imati veze sa servo pogonom. 

Najjednostavnije rečeno servo pogon omogućava da se vozilo bezbedno kreće, a vama da njime bezbedno upravljate, posebno pri kretanju velikim brzinama. To znači da servo pogon kontroliše i varijabilo pojačanje u zavisnosti od brzine kretanja i drugih uslova, te ima uticaj i na prenos povratnih signala vozaču o sili na volanu i tome slično. 

Važno je razumeti kakav kvar odnosno problem može napraviti sevo pogon za vozača. On može biti mehanički ili električni. A najčešće se odnose na senzore, habanje, motor, greške u softveru, probleme sa strujom i slično. 

Vozila pri samodijagnozi koja se vrši pri svakom uključivanju automobila može da upali lampicu na instrument tabli koja vam može sugerisati da postoji problem sa servo pogonom. 

U svakom od tih slučajeva, potrebno je bezbedno zaustaviti vozilo i konsultovati stručno lice, a ako je potrebna popravka servo pogona on zahteva angažovanje kvalifikovanog lica najčešće u hidrauličkim servisima. 

Prazan akumulator

Sigurno da poznajete nekoga kome se bar jednom desilo da ne može da pokrene svoj automobil jer se akumulator ispraznio. Ili se to možda vama desilo. 

Tu nema mesta panici. Rešenje je jednostavno, ako je došlo do privremenog pražnjenje (najčešće zbog neugašenih svetala preko noći) prespajanjem sa drugim vozilom može se izvršiti dopuna. Ako se baterija potpuno ispraznila, onda je reč o isteku roka trajanja, te je potrebno kupiti novu. 

Prespajanje sa drugim vozilom se vrši jednostavno, a za zamenu akumulatora možete konsultovati stručno lice ili ako imate dovoljno znanja iz elektronike i elektrotehnike to možete uraditi sami. 

Pregrevanje motora

Motor je veoma važan za rad bilo kojeg vozila. Briga o njemu donosi bezbednu vožnju u ispravnom vozilu. Problemi sa njim mogu biti razni, a jedan od najčešćih jeste pregrevanje. 

Pregrevanje motora predstavlja ozbiljan mehanički problem i potrebno je potražiti stručnu pomoć. Ova vrsta kvara može izazvati ozbiljna oštećenja na automobilu ako se brzo ne reši i ne primeti na vreme. 

To je važno jer čim primetite da nešto sa motorom nije u redu, da dolazi do blagog dima, da se pali određena lampica na instrument tabli, odmah treba da zaustavite vozilo, ugasite motor i pustite da se ohladi. 

U svakom slučaju najbolje je da konsultujete stručno lice koje će vam pomoći u daljoj dijagnostici i potencijalnim uzrocima, te samim tim i eventualnim rešenjima.