Telo poput Apolona: Dnevna rutina Kristijana Ronalda koja je inpirisila zaluđenike za fitnes širom sveta 


Kada se povede rasprava o najvećim fudbalerima svih vremena, rivalitet dva najveća majstora sa loptom današnjice – Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, verovatno su prva imena koja vam mogu pasti na pamet.

Dok Mesi svoju virtuoznost sa loptom najviše duguje prirodno urođenom talentu, Kristijano je do savršenstva došao marljivim i upornim radom. Pored majstorstva sa loptom, Ronaldo je i sinonim za savršen fizički izgled, jer ima telo poput Apolona, a njegovi mišići mame uzdahe žena i izazivaju zavist muškaraca širom planete.

Ukoliko ste poželeli da budete u savršenoj fizičkoj formi, poput Kristijana, znajte da je njegova rutina treninga izuzetno rigorozna i složena. Međutim, ne i nedostižna.

Njegov sistem vežbanja je postao inspiracija fitnes zaluđenicima širom sveta i obuhvata različite aspekte snage, agilnosti, brzine i izdržljivosti.

Zato, hajde da istražimo kako i vi možete doći do zategnutih mišića, poput jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Nije sve u teretani, nešto se krije i u navikama 

Za početak, treba da posedujete nepokolebljivu disciplinu i posvećenost, kako biste se dosledno pridržavali rasporedu treninga – nije sve u intenzitetu.

Baš poput našeg Novaka Đokovića, i Kristijanova radna etika i posvećenost ka dostizanju savršenststva, postali su legendarni u svetu sporta i predstavljaju primer za mnoge.

Naravno, nije reč samo o posvećenosti fitnesu – njegova disciplina preslikava se i na navike u ishrani, jer se zna da je kvalitetna hrana gorivo za jake mišiće.

Jelovnik mu se zasniva na izbalansiranoj ishrani, bogatoj hranljivim materijama, koja uključuje nemasne proteine, složene ugljene hidrate, zdrave masti i razne vitamine i minerale. 

Ukoliko želite telo poput Ronalda, nemojte zaboraviti na pravilnu hidrataciju organizma. Ona je ključna ako mislite da dostignete odlične performance na treningu i da posle oporavite telo na pravi način.

Kardio trening

Poznato je Kristijano poseduje vrhunsku kondiciju i izdržljivost na terenu, a ništa od toga ne bi bilo moguće bez odgovarajućeg kardio treninga.

Oslanja se na intervalni trening, koji nije samo specifičan za fudbal, već i za sportove poput atletike, plivanja, kros-kantri skijanja i drugih ekipnih sportova, koji uključuje kratke ponavljajuće serije viskointenzivnog vežbanja, među kojima su ubačeni periodi oporavka.

Naravno, nije zapostavljeno ni trčanje, koje uključuje i sprinterske vežbe, kao ni vožnja bicikla, jer se ovom kombinacijom dolazi do povećanja izdržljivosti i boljeg opšteg zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Trening snage

Jedan od najboljih fudbalera sveta poznat je po vanserijskoj eksplozivnoj brzini i moćnoj muskulaturi, što je rezultat njegove posvećenosti treningu snage.

Najčešće njegovi treninzi uključuju kombinaciju vežbi otpora, dizanja tegova i vežbi u kojima koristi težinu sopstvenog tela. 

Naravno, čučnjevi, trening nogu i potisak sa klupe se podrazumevaju, a često u rutinu vežbanja ubaci i mrtvo dizanje, iako verovatno nikad nije imao ambicije da učestvuje na strongman takmičenju. 

Na taj način pažljivo gradi mišiće i postiže poboljšanje ukupne snage.

Vežbe za jačanje mišića jezgra

Poznato je da su snažni mišići jezgra ključni za ravnotežu, stabilnost i prevenciju povreda. 

Svaki fitnes entuzijasta ima određene vežbe kojima “cilja” mišiće jezgra, a Ronaldova rutina uključuje plankove, vežbe rotacije i podizanje nogu.

O njegovim robusnim mišićima jezgra svedočili smo svaki put kada skine dres prilikom proslave gola, a doprinose boljoj kontroli lopte i savršenoj agilnosti na terenu. 

Specifične veštine sa loptom

Naravno, kako biste postali fudbalski mađioničar, nisu dovoljne samo vežbe u teretani, koje nam daju jake mišiće i odličnu kondiciju, već i specifični treninzi sa loptom.

Oni uključuju neizbežno pimplovanje, kao i vežbe driblinga i šutiranja, kako ne bi tehnički zarđao, a koje i vi možete da ubacite u svoju rutinu vežbanja, kako biste povećali okretnost i agilnost. 

Adekvatan protokol oporavka

Posle ovakvog intenzivnog treninga, neophodno je da omogućite telu da se na pravi način odmori i oporavi.

Kristijano zna da ovaj deo rutine odradi na pravi način i telo sačuva od povreda – zato je u samom vrhu svetskog sporta više od dve decenije.

Njegov protokol oporavka uključuje ledene kupke, kompresionu terapiju i terapeutsku masažu, kako bi smanjio bol u mišićima i sebi omogućio brži oporavak između intenzivnih treninga i utakmica.

Zaključak

Naravno, svako želi da ima mišiće i snagu poput Kristijana Ronalda, ali treba napomenuti da je ova paklena trening rutina u potpunosti individualizovana i prilagođena specifičnim potrebama vrhunskog fudbalera.

Zato biste, pre nego što pohitate u teretanu, trebali da se konsultujete sa personalnim trenerom i stručnjakom za fitnes, jer je neophodno prilagoditi program treninga nivou kondicije, opštem zdravstvenom stanju i vašem godištu, kao i ciljevima koje želite da postignete baveći se fitnesom.

Put do uspeha iziskuje dosta napora, ali ukoliko počnete na vreme, i vi ovog leta možete da izmamite uzdahe na plaži preplanulim zmijskim telom.