Sve što treba da znate o foteljama


Nameštaj je nešto za šta je od nastanka postojala neprestana potreba i kontinuirana potražnja. Tokom vremena menjao se dizajn, način izrade, materijal od kojeg su se pravili, modeli, kombinovanje raznih detalja i funkcija i tako danas imamo savremene komade koji i te kako prkose vremenu. 

Danas nije neobično da sretnete firme koje se bave izradom nameštaja po meri, što za mnoge predstavlja odličnu opciju, a isto tako dotrajali nameštaj radi osvežavanja i promene može da se renovira na jednostavan način. 

Fotelje su u moru nameštaja uvek zauzimale posebno mesto i zato vam u nastavku teksta donosimo priču o njima. 

Sinonim su za udobnost i dizajn

Mnogi ljudi ih zovu kraljicama udobnosti i tu nemaju konkurenciju. Osim toga svojim dizajnom zaista mogu da promene izgled ceokuponog prostora i da svaki pogled kako ukućana tako i gostiju, skrenu na sebe. 

Osim što se tu svako oseti lepo, udobno i komforno dok gledate televiziju, čitate knjigu ili pijete čaj ili kafu taj kutak može biti toliko udoban da obezbedi uslove za kvalitetnu popodnevnu dremku. 

Najpoznatiji modeli

Postoji nekoliko poznati i prepoznatljivih modela fotelja kako u svetku tako i kod nas. Većina njih svoje korene vezuje za davna vremena, a kao prvi primer navešćemo Butterfly fotelju koja je prvi put napravljena u Bueno Sajresu 1938. godine i to od strane grupe Austral. Poznata je po tome što se prilagođava obliku tela, što je ikona boho dizajna i što je veoma udobna. 

Modeli napravljeni u kombinaciji crne kože i drvenog postolja lansirala je prvi put kompanija Herman Miller 1956. godine sa idejom da se napravi komforan model za čekaonice. 

A jedan od klasičnih modela nastao je 30ih godina 20. veka i nazvan je Chesterfield fotelja koja je karakteristična po dugmićima koja su ubrazdana u štof naslona. 

I na kraju, ne treba zanemariti Windback modele koji su karakteristični po visokim odnosno dubokim naslonima koji prate ljudsko telo i položaj kičme čime daju odgovarajuću potporu, a od čega i dolazi sam nazim (sa krilima). 

Novi izgled uz presvlačenje

Danas je moguće da se stari komadi nameštaja purerede i da udahnu nov život kroz takozvano presvlačenje. U skoro svakom gradu postoji bar jedan majstor koji se time bave i koji svoj posao radi toliko dobro da se možete zapitati da li si tu vaši stari komadi ili nešto skroz novo i drugačije. 

Osim zamene mebla i materijala, ili samo dezena i boje, promenu je moguće napraviti i menjanjem mebla ali i farbanjem drvenih komponenti ukoliko ih ima. 

Materijali i prednosti

Danas su na tržištu dostupni razni modeli kako u pogledu boja, dezena, izgleda i dizajna, te veličine tako treba razlikovati i materijal od kojeg su fotelje napravljene. Kako biste doneli konačnu odluku o tome koji je materijal savršen za vaš dom obratite pažnju na uklapanje u opšti izgled enterijera, ali i na činjenicu ko će je najviše koristiti. 

Preporuka je da za one porodice koje imaju malu decu fotelja bude od prijatnog materijala koji je izdrživ i koji može da se izbori sa radoznalošću i razigranošću mališana. Ako će fotelju koristiti i vaš kućni ljubimac onda je dobro rešenje pliš. 

Kožne fotelje smatraju se najlakšim za održavanje, ali je shodno tome i materijalu od kojeg su napravljene njihova je cena nešto veća u odnosu na ostale. Danas se na tržištu mogu naći i modeli od veštačke kože.