Rast i razvoj bebe – šta je pravilan tempo?


Jedna od najvećih briga svakog novopečenog roditelja jeste pitanje da li se njihova beba pravilno razvija, da li normalno raste i, naravno, kojim tempom dobija na težini. U prvoj godini života bebe rast i napredovanje veoma su intenzivni. Ipak, svako dete je priča za sebe, pa tako i rast i dobijanje na težini mogu zavisiti od mnogo faktora, među kojima su i oni na koje zapravo i ne možemo uticati. Važno je, naravno, pratiti razvoj bebe u čemu vam može pomoći i vaga za bebe, ali ne smete zaboraviti da svako dete raste i razvija se svojim tempom, u skladu sa sopstvenim individualnim karakteristikama.


Težina bebe na rođenju


Brojni su faktori od kojih će zavisiti težina bebe na rođenju. Raspon između minimalne i maksimalne uobičajene težine novorođenčeta zapravo je vrlo velik. Sa druge strane, težina koju beba ima na rođenju apsolutno ne diktira tempo kojim će ona dalje rasti i razvijati se. Glavni faktori rasta jesu pravilna ishrana i nega, ali i brojni drugi uzroci imaju uticaja na rast i razvoj bebe.


Fiziološki gubitak težine


U prvim danima života beba izbacuje prvu stolicu (mekonijum) što dovodi do fiziološkog gubitka težine. Normalno je da bebe iz porodilišta izlaze sa težinom koja je 5-7% manja od one izmerene odmah po rođenju. Upravo to je težina od koje nastavlja da se prati dalji razvoj bebe.


Šta sve utiče na težinu bebe?


Pored pomenute ishrane i nege, na rast i razvoj bebe od velikog su uticaja i genetski faktori, pol, bolesti koje je beba eventualno preležala već u prvim nedeljama ili mesecima života, ali i bebin temperament, odnosno pitanje koliko je beba aktivna. Svakodnevno merenja deteta kome neki roditelji pribegavaju nepotrebno je, a često i nepouzdano. Telesnu težinu bebe treba pratiti u skladu sa preporukama i savetima pedijatra i u skladu sa svim ostalim okolnostima. Vaga za merenje bebe može biti vrlo praktična ukoliko je potrebno da bebinu težinu pratite u kućnim uslovima.


Genetika


Bebe nasleđuju gene od oba roditelja, a ti geni su važan faktor razvoja i u velikoj meri određuju težinu i visinu bebe. Očekivano je da beba nasleđuje telesne karakteristike slične onima koje poseduju i njeni roditelji, između ostalog i telesnu građu, visinu itd. Na primer, potpuno je očekivano da ukoliko su roditelji, npr. visoki i krupnije građe i beba na rođenju bude nešto krupnija i teža. Mada ni to, naravno, ne mora biti pravilo.


Pol bebe


Još jedan faktor koji ima uticaja na rast i težinu bebe jeste, naravno, pol. Dečaci i devojčice dobijaju na težini na drugačiji način i drugačijim tempom, pa se tako razlikuju i tabele rasta za dečake i devojčice pomoću kojih se prati napredovanje bebe.


Zaključak je da pravilan tempo rasta i razvoja ipak predstavlja poprilično individualnu stvar za svaku bebu. Naravno, neophodno je pratiti određene parametre razvoja i dobijanja na težini i voditi bebu na redovne preglede, jer će pedijatar najbolje znati da oceni da li je sve baš onako kako treba da bude.