Korak po korak uz koji će se odabrati najbolja garažna vrata za svoj dom


Pronalazak idealne opreme za svoj dom nije uvek jednostavno, pa i kada postoji ideja, motivacija, čak i projekat kako bi sve trebalo da izgleda da bi bilo savršeno. Stolarija je važan element uređenja prostora i obuhvata prozore, balkonska, ulazna i sobna, kao i garažna vrata i mora se odabrati detaljno i posvećeno. 

Kako bi garažna vrata izgledala savršeno, a prostor bio funkcionalan i jednostavan za svakodnevno korišćenje, bitno je posvetiti vreme, pažnju i uložiti potreban iznos novčanih sredstava u današnjem dobu. Ovakva stolarija bira se jednom za duži vremenski period, čak i nekoliko decenija, pa je neophodno da bude u potpunosti odgovarajuća. 

Ispitivanje postojećeg stanja na mestu postavljanja vrata

Prvenstveno, pre nego što se odaberu i kupe garažna vrata, potrebno je izvršiti niz pripremnih radnji, kao što je ispitivanje postojećeg stanja na mestu gde se pozicioniraju. Konkretno, bitno je izmeriti prostor namenjen njihovoj ugradnji, a primer je da standardne dimenzije iznose 240 x 210 centimetara, ali uvek se mogu izraditi i modeli po porudžbini. 

Takođe, neophodno je napraviti procenu u smislu kakvo pokretanje bi bilo odgovarajuće – klasično ručno za dvokrilna garažna vrata, podizni sistemi koji zauzimaju više mesta, rolo namotavanje u kutiju na plafonu ili segmentne lamele koje se pokreću i sklapaju horizontalno ili vertikalno. Debljina panela može da iznosi nekoliko centimetara, što je takođe bitno sa aspekta pozicioniranja i dobijanja izolacionih svojstava. 

Odabir najprihvatljivijeg materijala izrade vrata za garažu

Mnogo je dostupnih materijala u kojima se mogu izraditi garažna vrata – drvo, aluminijum, limovi, pvc, gvožđe, čak i njihove kombinacije, kao i dodaci drugih tekstura. Drvo je pogodno za tradicionalne varajante ručnih dvokrilnih vrata sa bravama, dok su ostali materijali inovativniji i pogoduju automaskim sistemima pokretanja pritiskom na taster daljinskog upravljača ili prekidač. 

Aluminijum ima visok stepen otpornosti i trajnosti zbog čega se preferira, dok najbolju izolaciju pružaju pvc garažna vrata – od temperaturnih promena, zvukova, požara i mnogih drugih spoljašnjih uticaja. Bezbednosni sistemi biraju se u pogledu zaštite objekata i mogu se pronaći posebni mehanizmi dodatnog ojačanja vrata, brava i ključeva.

Kategorije vrata koje su inovativne i preferirane

Na domaćem tržištu nalazi se veliki broj kategorija, što usložnjava proces donošenja odluke koja su garažna vrata idealna. Posebno su tražene kategorije kao što su segmentna, podizna i rolo vrata za garažu. Segmentna vrata sastoje se iz lamela čija je debljina oko 5 centimetara najviše, složive su, sklapaju se i rasklapaju, pa se mogu postaviti za horizontalne ili vertikalne automatske pokrete, uz odlična izolaciona svojstva. 

Podizna vrata pokreću se vetikalno u jednom komadu, pa zauzimaju veću površinu, potpuno zatamnjuju prostor i ne ističu se prema izolaciji. Rolo garažna vrata namotavaju se u rolnu koja se pričvršćuje za plafon, pa je važno predvideti širinu dela namenjenog za postavljanje kutije. U zavisnosti od prostora, potrebne izolacije i svetlosti bira se odgovarajuća kategorija, a cenovno su vrlo slične.

U modernom vremenu, garažna vrata predstavljaju važan element uređenja objekata i njihovih enterijera, kao i zaštite imovine – vozila i brojnih stvari od spoljašnjih uticaja i provala. Zbog toga, moraju se odabrati korak po korak posvećeno, uz razmatranje svih karakteristika i benefita, da bi odluka rezulitrala zadovoljstvom.