Kako urediti savršenu spavaću sobu za parove

bracni krevet

Spavaća soba je više od prostora za spavanje. Ona je naše utočište, mesto gde se opuštamo, punimo baterije i delimo intimne trenutke sa partnerom. Dobro uređena spavaća soba može značajno uticati na kvalitet našeg sna, ali i na celokupno raspoloženje i dobrobit. Upravo zato je važno posvetiti pažnju svakom detalju prilikom njenog uređenja, kako bi postala prava oaza mira za vas i vašu voljenu osobu.

Bračni kreveti: Temelj udobnosti

U srcu svake spavaće sobe, a posebno one namenjene parovima, nalazi se bračni krevet. On je centralni element koji diktira ne samo estetiku prostorije, već i kvalitet sna i udobnost koju ćete osećati svake noći. Investicija u kvalitetan bračni krevet nije samo kupovina nameštaja, već ulaganje u vaše zdravlje, dobrobit i zajedničke trenutke. Kvalitetan krevet pruža pravilnu podršku telu, smanjuje bolove u leđima i vratu, te omogućava dublji i mirniji san.

Prilikom izbora bračnog kreveta, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora:

 • Dimenzije: Krevet treba da bude dovoljno prostran da se oba partnera osećaju komotno i da imaju dovoljno prostora za kretanje tokom noći. Standardne dimenzije bračnih kreveta su 160×200 cm i 180×200 cm, ali možete pronaći i veće modele ako imate dovoljno prostora u spavaćoj sobi.
 • Materijal: Bračni kreveti se izrađuju od različitih materijala, kao što su drvo, metal, koža ili kombinacija različitih materijala. Izbor materijala zavisi od vašeg ličnog ukusa, stila uređenja spavaće sobe, ali i od budžeta kojim raspolažete.
 • Stil: Dizajn kreveta treba da se uklapa u celokupni stil uređenja spavaće sobe. Možete birati između klasičnih, modernih, rustičnih ili minimalističkih modela, u zavisnosti od vaših preferencija.

Pored samog kreveta, podjednako je važno odabrati i kvalitetan dušek i jastuke koji će vam pružiti optimalnu podršku i udobnost tokom spavanja.

Izbor dušeka: Podrška za telo i snove

Kada je reč o udobnosti i kvalitetu sna, dušek igra ključnu ulogu. On treba da pruži optimalnu podršku vašem telu, omogući pravilno poravnanje kičme i rastereti pritisak na zglobove. Izbor dušeka je individualna stvar, jer svako od nas ima različite potrebe i preferencije.

Na tržištu postoji širok izbor dušeka, od kojih su najpopularniji:

 • Dušeci od memorijske pene: Ovi dušeci se prilagođavaju obliku tela, pružajući izuzetnu udobnost i smanjujući pritisak na tačke tela. Idealni su za parove koji imaju različite preferencije u pogledu tvrdoće dušeka, jer se svaki partner može udobno smestiti na svojoj strani kreveta.
 • Lateks dušeci: Lateks je prirodni materijal koji pruža odličnu podršku telu, prozračnost i otpornost na grinje i buđ. Lateks dušeci su dobar izbor za osobe koje pate od alergija ili imaju problema sa pregrevanjem tokom noći.
 • Dušeci sa žičanim jezgrom: Ovi dušeci su čvrsti i pružaju dobru podršku telu. Dostupni su u različitim stepenima tvrdoće, pa možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Prilikom izbora dušeka, važno je uzeti u obzir sledeće faktore:

 • Položaj spavanja: Ako spavate na boku, potreban vam je mekši dušek koji će se prilagoditi obliku vašeg tela i pružiti podršku ramenima i kukovima. Ako spavate na leđima, odgovaraće vam srednje tvrd dušek koji će održati kičmu u pravilnom položaju. Ako spavate na stomaku, potreban vam je čvršći dušek koji će sprečiti da vam se kičma previše ulegne.
 • Telesna težina: Težim osobama je potreban čvršći dušek koji će pružiti adekvatnu podršku, dok lakšim osobama odgovaraju mekši dušeci.
 • Alergije: Ako patite od alergija, birajte dušeke od materijala koji su otporni na grinje i buđ, kao što su lateks ili memorijska pena.

Jastuci: Podrška za glavu i vrat

Jastuk je neizostavan deo udobnog kreveta. On treba da pruži pravilnu podršku glavi i vratu, održavajući kičmu u neutralnom položaju tokom spavanja. Pogrešan izbor jastuka može dovesti do bolova u vratu, ramenima i leđima, kao i do problema sa spavanjem.

Prilikom izbora jastuka, vodite računa o sledećem:

 • Položaj spavanja: Ako spavate na boku, potreban vam je viši jastuk koji će popuniti prostor između ramena i vrata. Ako spavate na leđima, odgovaraće vam srednje visok jastuk koji će držati glavu u ravni sa kičmom. Ako spavate na stomaku, najbolje je da koristite tanak jastuk ili da spavate bez jastuka.
 • Punjenje: Jastuci se pune različitim materijalima, kao što su perje, paperje, memorijska pena, lateks, heljda ili sintetička vlakna. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, pa je važno odabrati onaj koji vam najviše odgovara.
 • Tvrdoća: Jastuci se dele na meke, srednje tvrde i tvrde. Izbor tvrdoće zavisi od vaših ličnih preferencija i položaja spavanja.

Pored osnovnih jastuka za spavanje, možete koristiti i dodatne jastuke za podršku leđima, nogama ili stomaku, kako biste dodatno povećali udobnost tokom spavanja.

Dekoracija spavaće sobe: Stvaranje atmosfere

Nakon što ste odabrali idealan krevet, dušek i jastuke, vreme je da se posvetite dekoraciji spavaće sobe. Ona treba da bude odraz vašeg ličnog stila i da stvori atmosferu koja će vas opustiti i pripremiti za miran san.

Boje zidova

Boje imaju snažan uticaj na naše raspoloženje i emocije. Za spavaću sobu preporučuju se umirujuće boje koje će vam pomoći da se opustite i zaspite. Neki od popularnih izbora su:

 • Nijanse plave: Plava boja asocira na mir, spokoj i harmoniju. Svetlije nijanse plave stvaraju osećaj prostranosti i prozračnosti, dok tamnije nijanse unose dubinu i toplinu.
 • Nijanse zelene: Zelena boja povezuje se sa prirodom, svežinom i obnavljanjem. Ona ima umirujući efekat na nervni sistem i podstiče opuštanje.
 • Nijanse sive: Siva boja je neutralna i elegantna, te se lako kombinuje sa drugim bojama. Ona stvara osećaj smirenosti i sofisticiranosti.

Pored boja zidova, možete koristiti i tapete sa umirujućim motivima, kao što su cvetni dezeni, geometrijski oblici ili pejzaži.

Osvetljenje

Pravilno osvetljenje je ključno za stvaranje prijatne atmosfere u spavaćoj sobi. Kombinujte različite izvore svetlosti kako biste postigli željeni efekat:

 • Ambijentalno svetlo: Ovo je glavno osvetljenje prostorije koje treba da bude dovoljno jako za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali ne previše intenzivno da bi ometalo opuštanje. Možete koristiti plafonjere, lustere ili podne lampe.
 • Akcentno svetlo: Koristite stone lampe, zidne lampe ili reflektore kako biste istakli određene delove prostorije, kao što su slike, fotografije ili dekorativni predmeti.
 • Funkcionalno svetlo: Postavite lampe pored kreveta kako biste mogli da čitate ili radite u krevetu.

Za spavaću sobu preporučuju se sijalice sa toplim svetlom koje će stvoriti prijatnu i opuštajuću atmosferu. Izbegavajte hladno svetlo koje može da bude previše stimulativno i oteža uspavljivanje.

Tekstil

Izbor tekstila igra važnu ulogu u stvaranju osećaja topline i udobnosti u spavaćoj sobi. Obratite pažnju na sledeće:

 • Posteljina: Birajte posteljinu od prirodnih materijala, kao što su pamuk, lan ili svila. Ovi materijali su prozračni, upijaju vlagu i prijatni su na dodir.
 • Zavese: Zavese treba da budu dovoljno guste da blokiraju svetlost, ali ne previše teške da bi opteretile prostor. Možete birati između jednobojnih, dezeniranih ili šarenih zavesa, u zavisnosti od vašeg ukusa i stila uređenja.
 • Prekrivači i tepisi: Dodajte mekane prekrivače i tepihe kako biste uneli toplinu i teksturu u prostor. Birajte materijale koji su prijatni na dodir i lako se održavaju.

Dekorativni elementi

Personalizujte svoju spavaću sobu dodavanjem dekorativnih elemenata koji će odražavati vaš lični stil i interesovanja. To mogu biti:

 • Fotografije: Uramite svoje omiljene fotografije sa partnerom, porodicom ili prijateljima i postavite ih na zidove ili noćne ormariće.
 • Slike: Odaberite slike koje vam se dopadaju i koje će uneti boju i život u prostor.
 • Biljke: Dodajte nekoliko saksijskih biljaka kako biste uneli dašak prirode u spavaću sobu. Biljke ne samo da će ulepšati prostor, već će i prečistiti vazduh.
 • Dekorativni predmeti: Ovo mogu biti sveće, vaze, figurice, skulpture ili bilo koji drugi predmeti koji vam se dopadaju i koji će doprineti stvaranju prijatne atmosfere.

Prilikom izbora dekorativnih elemenata, vodite računa da ne pretrpate prostor. Spavaća soba treba da bude oaza mira i opuštanja, a previše detalja može da stvori osećaj haosa i nemira.

Dodatni saveti

Pored osnovnih elemenata uređenja, postoje još neki saveti koji će vam pomoći da stvorite idealnu spavaću sobu:

 • Organizacija: Pobrinite se da imate dovoljno prostora za odlaganje stvari. Koristite noćne ormariće, komode, police ili ugradne plakare kako biste održali red i mir u spavaćoj sobi.
 • Mirisi: Umiirujući mirisi, poput lavande, kamilice ili vanile, mogu vam pomoći da se opustite i lakše zaspite. Koristite eterična ulja, mirisne sveće ili difuzere kako biste stvorili prijatnu atmosferu u spavaćoj sobi.
 • Tehnologija: Izbegavajte korišćenje elektronskih uređaja u spavaćoj sobi pre spavanja. Svetlost koju emituju ekrani može da ometa proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i budnosti.

Uređenje spavaće sobe je kreativan proces koji vam omogućava da stvorite prostor koji će vam pružiti mir, opuštanje i kvalitetan san. Ulaganjem u kvalitetan krevet, dušek, jastuke i pažljivim odabirom dekorativnih elemenata, možete transformisati svoju spavaću sobu u pravu oazu mira.