Kako odabrati najbolju banku za štednju?


Sve poslovne banke imaju i uslove za štednju koji se značajno razlikuju. Kamate na štednju bi trebalo da budu samo jedan segment i činilac koji je važno razmotriti pri odluci o polaganju novca u banku.

U slučaju da pronađete odličnu ponudu za štednju u banci koja donosi i druge povoljnosti sigurno je da ste pronašli najbolju banku u kojoj vredi štedeti.

Kamate na štednju treba da budu što više

Klijenti najpre gledaju ovu kategoriju, ali su retki oni koji znaju nešto više o samom sistemu i koje kamate na štednju treba uzeti u obzir.

Naime, EKS oznaka za efektivnu kamatnu stopu i to je ona vrednost koja formira konačan iznos kamate na štednju. Nominalna je viša, ali pronađite banku koja ima visoku efektivnu kamatnu stopu i dobićete najveće kamate na štednju bilo da novac čuvate u dinarima ili devizama.

Imate pravo da tražite od bankarskih službenika da vam objasne sve stavke u ugovoru i tek onda razmotrite gde da deponujete svoja sredstva. Od dobrog izbora zavisi koliko ćete na kraju zaraditi, a odluka se mora doneti na početku.

Kako se definiše štednja?

Svaka banka osmišljava ponude samostalno i trudi se da nadmaši konkurenciju da bi se istakla u očima klijenata. 

Tačno je da postoje dve osnovne vrste štednje – po viđenju i oročena, ali banke od toga prave brojne programe za kombinovanu i prilagodljivu štednju da bi klijent bio zadovoljan.

Ide se čak toliko daleko da je moguće da banka nudi opciju povlačenja dela sredstava sa oročenog računa bez raskida ugovora što u principu ne bi trebalo da bude moguće.

Kada se ponude fleksibilni načini štednje olakšava se odluka o količini novca koji će biti deponovan, ali i odluci koja je banka zapravo dobar izbor za čuvanje sredstava.

Na koji način se može raspolagati štednim računom?

Uvek postoji opcija otvaranja štednog računa u banci i to je nešto što se neće menjati. Za samo pola sata se verifikuju sva dokumenta, potpiše nalog za otvaranje i sredstva se mogu uplatiti.

Poslovanje putem interneta je donelo i drugi način, upravljanje štednim računom online što odgovara većini korisnika. To znači da banka daje pristup mobilnoj aplikaciji ili sajtu putem kog pratite iznos sredstava na štednji, sredstva povlačite ili uplaćujete.

Neke banke automatski odobravaju račun za štednju pa nema dvoumljenja „štedeti ili ne?“ već se novac automatski prebacuje i štedi onda kada postoji višak.

Kamate na štednju će ostati jedan od najvažnijih činilaca prilikom pronalaska najbolje banke, ali ne treba da bude jedini uslov. 

Važno je da je ceo program štednje onakav kakav to vi želite. Negde su već formirane ponude, a negde je moguće izaći u susret da bi se one prilagodile i klijent pristao da deponuje sredstva.

Na kraju, ali jednako važno je i to na koji način se može pristupiti novcu? Nekome ne smeta da odlazi u banku povodom otvaranja računa i da na šalteru podiže novac. 

Većini se dopada novi sistem digitalizacije banaka koje koriste internet za lakšu komunikaciju sa klijentima i pružanje usluga online. To znači da se i štedni račun može otvoriti „na daljinu“ i tako lako štedeti.

Proverite sve uslove i celokupnu ponudu u više banaka i onda odaberite najbolju!