Kako da bezbrižno autom obiđete Srbiju u proleće

putovanje

Zimski period je polako ali sigurno stigao do svog kraja, i većina ljudi je, pa čak i oni koji su imali prilike da nekuda otputuju na zimovajne, željna boravka na otvorenom, u prirodi , i uopšte promene okruženja nakon nekoliko meseci provedenih mahom u zatvorenom i u okviru istog okruženja. Na raspolaganju su vam brojne atraktivne destinacije, širom zemlje, za svačiji ukus, bilo da se radi o dnevnom izletu ili produženom vikendu, potrebno je samo da odaberete prema sopstvenim željama ili trenutnom raspoloženju. Izbor destinacije nije, na žalost, jedina briga, postoji nekoliko stavki o kojima bi trebalo da povedete računa pre nego što “ostavite”  grad u retrovizorima.

Odaberite boravak po svojoj meri

Ideja uživanja na otvorenom i provođenja vremena van grada nije ista za sve; može, osim ličnih sklonosti, zavisiti od trenutnog raspoloženja ili fizičke kondicije, posebno ako smo tokom praznika bili popustljivi prema specijalitetima domaće kuhinje. Upravo zato bi bilo dobro da, budemo iskreni i prema saputnicima i prema sebi prilikom izbora destinacije i aktivnosti koje ona sa sobom donosi.

Pre svega, treba odlučiti da li je u pitanju izlet ili višednevni boravak. Za izlete, dobar izbor mogu biti, na primer, Bojčinska šuma sa preko 180 biljnih vrsta, uređenom trim stazom i etno restoranom; Avala uz posetu spomeniku Neznanom junaku i 205 metara visokom tornju sa kog se pruža nezaboravan pogled i piće u baru nekoliko metara ispod samog vidikovca; Kosmaj sa spomen-obeležjima borcima iz Drugog svetskog rata; Obedska bara sa lepo uređenim izletištem i brojnim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama; Bešanovačko jezero sa tirkizno čistom vodom. Za one sa nešto boljom kondicijom tu su šetnje Deliblatskom peščarom ili Fruškom gorom, a ako ste zaista u dobroj formi, možete pokušati i da se popnete na Rtanj, uživate u čudima prirode i lokalnim specijalitetima. Za višednevni boravak, posebno produženi vikend, dobar izbor mogu biti Divčibare sa brojnim vrhovima i netaknutom prirodom; Palićko jezero za prijatne šetnje, posetu botaničkoj bašti i zoološkom vrtu; ili Bela Crkva sa svojim brojnim jezerima.

Obavite prolećno sređivanje automobila

Automobil je neophodan uslov za posetu skoro svim navedenim destinacijama. Budući da je cilj odlaska do njih i boravka na njima odmor i opuštanje, potrebno je obaviti prolećno sređivanje automobila, kako se ne bi desilo da sitnice, koje je bilo moguće na vreme srediti, pokvare i zakomplikuju užitak.

Naravno, dobre kočnice i kvalitetne gume za auto podrazumevaju se, ali one nikako ne čine čitav spisak neophodnih provera. Za početak, očistite ga spolja i iznutra kako biste uklonili tragove nečistoća, soli i otopljenog snega sa obuće, a posebno prašine koja se nakupila tokom zime. Prekontrolišite metlice brisača; ukoliko je zima ostavila traga na njima, jer mogu oštetiti vetrobransko staklo. Proverite količinu rashladne tečnosti, kao i stanje akumulatora, jer niske temperature mogu u značajnoj meri uticati na njegovu pouzdanost.

Budite sigurni da imate kvalitetne gume za auto i dobre kočnice

letnje gume

Stanje u kojem su gume i kočnice za auto predstavlja nešto s čime nikako ne smemo praviti kompromise, jer direktno utiče na upravljivost vozila, bezbednost u saobraćaju i dužinu zaustavnog puta. Izloženost nepovoljnim zimskim uslovima i učestalo kočenje po snegu, blatu i bljuzgavici mogu ubrzano istrošiti diskove i pločice, pa ukoliko su se zvuk ili brzina zaustavljanja prilikom kočenja promenili, vreme je za neodložan odlazak kod majstora. 

Kvalitetne gume za auto  su jednako važne kao i ispravne kočnice i predstavljaju neodvojivi deo celine po pitanju udobne i bezbedne vožnje, pa je potrebno obaviti i kontrolu njihovog stanja, zameniti ih letnjim, jer zimske gume leti, iako dozvoljene, ne prijanjaju najbolje na put i utiču na potrošnju goriva, a gume za sve sezone postaju kruće pri niskim temperaturama, pa postoji mogućnost da dođe do pojave pukotina ili drugih oblika oštećenja.

Zašto su Sava gume dobar izbor za vaš i svaki drugi automobil

Kao što smo pomenuli, provera, redovna kontrola pritiska i periodično rotiranje guma su nešto u čemu nema kompromisa i gde, ukoliko želite bezbrižnu vožnju, nemate izbora. Ono oko čega imate izbora je brend pneumatika kojem ćete pokloniti svoje poverenje i koji ćete montirati na svog četvorotočkaša. 

Sava gume  predstavljaju izbor za svaku preporuku jer, osim što predstavljaju odličan spoj cene i kvaliteta, pružaju osećaj sigurnosti u svim vremenskim uslovima. Jedan od glavnih razloga je i to što se, pored obaveznih kontrola u skladu sa propisima Evropske unije, obavljaju i dodatna testiranja ukupno preko 50 performansi kako bi se osiguralo održavanje kvaliteta.