Dolazak bebe – šta vam je sve neophodno?


Priprema za dolazak novoređenčeta definitivno je uzbudljiva i označava novo životno poglavlje, naročito za one koji će se u ulozi roditelja ostvariti po prvi put. Ipak, ove pripreme istovremeno umeju da budu i vrlo izazovne, jer je potrebno na vreme osigurati sve što je potrebno za pravilnu brigu o bebi.

Kako ne biste ništa zaboravili, pročitajte u nastavku teksta šta je to što bi trebalo da pripremite za što lakši i lepši novi početak.

Adaptirano mleko

Ukoliko uz bilo kog razloga dojenje nije moguće, adaptirana mleka predstavljaju odličnu zamenu, ili dodatak ishrani ukoliko majčinog mleka nema dovoljno. Ova mleka formulisana su tako da obezbede sve neophodne hranljive materije koje su potrebne bebi. Prilikom izbora adaptiranog mleka, konsultujte se sa pedijatrom kako biste odabrali najprikladniju formulu za svoje dete. Na tržištu postoje  mleka u različitim formulama, uključujući standardne formule, kao i specijalne formule za bebe sa alergijama ili probavnim problemima.

Krevetac, kolica, nosiljka

Biće vam, naravno, neophodan siguran i udoban krevetac sa odgovarajućim dušekom. Zatim, kolica za šetnje i izlete, kao i nosiljka koja omogućava da bebu nosite uz sebe, a da vam ruke budu slobodne.

Pelene

U početku će vam biti potrebne pelene u velikim količinama. Birajte između platnenih i onih jednokratnih. Jednokratne su svakako praktičnije rešenje i dolaze u različitim veličinama zavisno od bebinog uzrasta, a ukoliko se odlučite za njih, gledajte da budu od što kvalitetnijih materijala, kako biste izbegli iritacije bebine kože.

Vaga za bebe

Vaga za bebe možda nije neophodna, ali može biti veoma korisna za praćenje rasta i razvoja vašeg novorođenčeta. Redovno merenje težine omogućava vam da pratite da li vaša beba uredno dobija na težini, što je svakako važno za zdravlje i pravilan razvoj novorođenčeta. Postoje digitalne vage specijalno dizajnirane za bebe, koje omogućavaju precizno merenje, a prilikom kupovine vage obratite pažnju na preciznost merenja, jednostavnu upotrebu, stabilnost i sigurnost.

Kozmetika za bebe

Ne zaboravite i na kozmetiku za bebe. Pronađite proizvode koji su posebno formulisani za nežnu i osetljivu dečiju kožu. Birajte kupke, šampone, kreme, losione i talkove od što kvalitetnijih sastojaka i, po mogućstvu, što prirodnijih.

Kada već pominjemo šampone, moramo se osvrnuti i na pojavu koja nije tako retka, a to je temenjača kod beba. Ovo je, dakle, česta pojava kod novorođenčadi i manifestuje se u vidu ljuspastih, žućkastih naslaga na temenu glave. Ovo najčešće nije nikakav ozbiljan problem, ali jeste neprijatna pojava, pa svakako zahteva dodatnu pažnju i negu, a evo i nekoliko saveta za tretiranje temenjače:

1. Pranje kose – redovno perite bebinu kosicu i obavezno korisitite blagi šampon, a na tržištu možete lako pronaći i šampone specijalno formulisane za tretiranje ovog problema.

2. Masaža skalpa – nežno masirajte bebin skalp prstima ili mekanom četkom kako biste uklonili ljuspice.

3. Korišćenje ulja – nanesite malo ulja za negu dečije kože na bebino teme pre pranja kose, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim lagano iščešljajte ljuspice.

Pažljivo i na vreme odaberite sve što vam je potrebno za dolazak bebe, kako biste mogli da se opustite i uživate u prvim danima sa svojom bebom.