Da li znate da male sitnice mogu vaš dom učiniti lepšim mestom za život?


Kada govorimo o dekorisanju i uređenju doma, većina dizajnera se slaže sa činjenicom da pojedini detalji mogu doprineti boljem estetskom izgledu ali i većoj udobnosti svakog enterijera. Mnogi zanemaruju sitne male stvari i više se fokusiraju na „krupnije“ komade nameštaja. 

Male promene itekako mogu uticati na to da vaš dom izgleda „toplije“. U nastavku teksta pišemo vam upravo o jednoj takvoj promeni. Reč je o ručicama koje se postavljaju na razne komade nameštaja koje svojim izgledom mogu oplemeniti njihov prvobitan izgled. Prednost u ovom slučaju dajemo onim ručkama koje su izgrađene od prirodnog materijala kao što je drvo. 

Drvene ručice za nameštaj daju lični pečat nameštaju

Ako želite da starom ormaru ili komodi udahnete nov život, razmislite o zameni starih drški. Potpuno nove drvene ručice za nameštaj izrađene pomoću spretnih ruku profesionalnih stolara na cnc mašini učiniće svaki komad nameštaja elegantnijim i lepšim. Najčešće se radi o ručicama koje su izrađene od kvalitetnije vrste materijala poput bukve ili hrasta. Kada ih kupujete, s obzirom da ih dobijate tek kada budu u završnoj obradi, na vama je da li ćete ih prefarbati bojom ili lakom ili ćete se odlučiti za bajcovanje. 

Vrste ručica birate u zavisnosti od veličine nameštaja 

Postoji određena razlika u tome da li birate nove ručice za fioku ili komodu pa tako postoje one koje se postavljaju horizontalno ili vertikalno. Ipak, neko univerzalno pravilo ne postoji. Većina prodavaca će vam reći da su za fioke većih razmera idealne ručice koje se ugrađuju poprečno. Najčešće ide ili jedna veća ili dve manje ručice. Kod vitrina praksa je da se izrađuju ručice koje se zatim montiraju u vertikalan položaj čime se omogućava njihovo lakše otvaranje. 

Kada birate ručice, gledajte da budu funkcionalne

Pored estetskog momenta, ne sme se zanemariti ni njihova funkcionalnost. Važno je da sav nameštaj na kojima menjate ručice možete lako koristiti kao i da veličina ručice odgovara vašoj šaci. 

Lakoća održavanja je razlog zbog kojih se mnogi odlučuju upravo za drvene ručice za nameštaj

Treba napomenuti da su ručice napravljene od pojedine vrste drveta veoma jednostavne za održavanje. Kako bi vam duže trajale trebalo bi ih povremeno prebrisati specijalnim sredstvom za drvo koje nameštaju daje poseban sjaj i finoću. 

Adaptacija stana je lakša ukoliko ste po prirodi kreativni

Baš kao što smo govorili o ručicama kao nekom sitnom detalju koji itekako može oplemeniti svaki dom, tako možemo navesti još niz drugih sitnica koje vam mogu poslužiti kao inspiracija ukoliko planirate neke novine u stanu. Ukrasne jastučnice, efektna rasveta kao i šareni tepih samo su neki od primera. Bitno je da se oslonite na sopstveni instikt kao i da pustite maštu na volju. Sama adaptacija stana je jednostavnija kada ste dovoljno inovativni i volite da eksperimentišete sa bojama i dezenima. 

Skupi komadi nameštaja bez pojedinih sitnih dekorativnih elemenata će prostor učiniti monotonim. Toplina u domu je nešto čemu svi težimo, naročito nakon naporno provedenog dana na poslu. Budite dovoljno slobodni, nemojte kopirati druge već dajte svoj lični pečat svakoj prostoriji u vašem stanu.