Čime se bavi urolog i zašto je pregled kod ovog stručnjaka važan? 


Da bi zdravlje urinarnog trakta bilo na optimalnom nivou tokom celog života, važno je voditi računa o svim organima koji su deo tog sistema, ali i po potrebi se obratiti stručnjaku koji je za urinarni sistem specijalizovan. 

Lekar koji je specijalizovao urologiju, urolog se u osnovi bavi dijagnostikom različitih oboljenja i stanja urogenitalnog sistema, kao i lečenjem. 

U tom smislu pregled kod urologa je izuzetno značajan kada se jave različite infekcije bešike i bubrega na prvom mestu, kao i kada postoji disfunkcija, odnosno sumnja na pojavu tumora na organima koji su sastavni deo urinarnog trakta. 

Urologija kao nauka

Interdisciplinarna grana medicine koja se na prvom mestu bavi proučavanjem anatomije organa koji su sastavni deo urinarnog trakta i to kod pacijenata oba pola poznata je kao urologija. Ova grana medicine bavi se i patologijom, ali i terapijom, odnosno lečenjem različitih infekcija, tumora i ostalih problema koji se javljaju na organima, koji ulaze u sastav urinarnog sistema. 

Sem toga, urolog je specijalizovan i za dijagnostiku, odnosno lečenje problema koji se odnose na funkcionisanje reproduktivnog sistema kod muškaraca, kao što su impotencija, zatim poremećaj prostate i neplodnost. 

Pored toga što će urolog dijagnostikovati neka oboljenja, koja se mogu svrstati u češća, kao što su na primer infekcije mokraćnih puteva, takođe se bavi i dijagnostikom ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kada je kod pacijenta prisutan tumor, bilo da je on benigni ili maligni. 

Pored svega toga, urolog tokom pregleda može uputiti pacijenta u to kako bi trebalo da se ponaša kako bi zdravlje urinarnog sistema mogao da održava na optimalnom nivou. 

Značaj redovnih pregleda urologa 

Sa ciljem očuvanja zdravlja urinarnog sistema, potrebno je sa vremena na vreme otići na pregled kod ovog stručnjaka. Posebno je urolog značajan kod osoba koje imaju generalno problema sa urogenitalnim traktom, a bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalaze

Pored toga što se treba urologu obratiti kada se jave različite infekcije mokraćnih puteva, svakako pregled kod ovog stručnjaka može da se svrsta i u preventivne, što znači da sa vremena na vreme treba zatražiti mišljenje urologa, te jednostavno izvršiti sve potrebne provere kako bi bilo utvrđeno u kakvom stanju se urogenitalni sistem nalazi. Sve to će u velikoj meri da doprinese ne samo održavanju zdravlja urinarnog sistema, nego i reagovanju na vreme, a ukoliko budu uočene različite promene na bubrezima ili bešici, odnosno na ostalim delovima urogenitalnog sistema. 

Kada treba zatražiti mišljenje urologa? 

Postoje simptomi koji zahtevaju hitnu posetu ovom stručnjaku, s tim što urolog može biti posećen i ako postoji sumnja na infekciju mokraćnih puteva, odnosno mokraćne bešike. 

Što se simptoma koji se najčešće javljaju tiče, a koji iziskuju vrlo brzo reakciju, neki od njih su : 

  • bol u donjem delu stomaka 
  • bolovi u bubrezima 
  • različiti problemi sa mokrenjem 
  • promene u urinu 
  • različiti problemi sa seksualnim zdravljem 
  • sumnja da postoji tumor 

Svakako ako dođe do otežanog ili bolnog mokrenja, odnosno ako je mokrenje često i praćeno peckanjem, preporuka je zakazati pregled kod urologa, jer je prilično izvesno da je u pitanju infekcija mokraćnih puteva ili neki drugi problem. 

Isto tako bi urolog trebalo da da svoje stručno mišljenje ukoliko dođe do različitih promena u urinu, odnosno ako se jave promene u boji ili ako je prisutna krv u urinu, te ako se jave pena ili neobičan miris urina. 

Sasvim očekivano, urolog će imati glavnu reč kada se pacijent žali na bolove u predelu bubrega, odnosno na bolove u donjem delu stomaka, jer oni na neki način mogu biti povezani sa problemima koji se odnose na funkcionisanje bešike, bubrega ili prostate. 

Podrazumeva se da isto tako treba zatražiti mišljenje urologa ukoliko postoji i najmanja sumnja na prisustvo tumora, odnosno ako muškarac ima problema sa seksualnim zdravljem, a u smislu da oseća određenu nelagodnost tokom seksualnog odnosa ili da ima probleme sa ejakulacijom, odnosno erekcijom. 

Vrlo je važno da urolog bude upoznat sa stanjem zdravlja pacijenta, odnosno sa simptomima, kako bi mogao da izvrši i adekvatnu dijagnostiku u odgovarajućoj poliklinici.

Koji je urolog Beograd najbolji? 

S obzirom na to da je u pitanju glavni grad naše zemlje, te da postoji najveća ponuda stručnjaka koji su specijalizirali iz oblasti urologije, to nije uopšte zahvalno navoditi koji je urolog Beograd najbolji. 

Uopšteno govoreći, onaj koji bi se mogao smatrati najboljim je lekar koji ima izuzetno bogato iskustvo, odnosno koji se kontinuirano usavršava u oblasti urologije i naravno onaj urolog Beograd, koji je osim dijagnostici, posebno posvećen pacijentima. 

Najbolji među stručnjacima specijalizovanim za ovu granu medicine svakako je onaj urolog Beograd koji uz znanje iz konkretne oblasti ima i sasvim dovoljno iskustva, odnosno koji je svojim dugogodišnjim radom i znanjem, te usavršavanjem uspeo da stekne reputaciju najboljeg. 

Naravno da nije zahvalno navoditi koji je urolog u glavnom gradu najbolji, jer će se uvek neko smatrati uvređenim i misliti da tačno zna koji je urolog Beograd najbolji, prosto zato što je njemu ili njoj pomogao. Baš zato i jeste važno birati kod kog lekara zakazati pregled i to ne samo na osnovu reputacije koju taj urolog ima, nego i na osnovu mišljenja pacijenata, te generalno na osnovu individualnih potreba svakog pojedinca. Naravno da je važno uzeti u obzir i to da li postoje specifični zdravstveni problemi kod konkretne osobe, pa je stoga u principu najbolja opcija zatražiti mišljenje onog stručnjaka u koga pacijent ima najviše poverenja.